Εγκαινιάστηκε το πρότυπο αγρόκτημα εφαρμογών γεωθερμίας στη Χρυσούπολη Καβάλας

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 11:53
UPD:14:30

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης υπογράμμισε τη σημασία και τις πολλαπλές χρήσεις της γεωθερμίας, ακόμα και από μεμονωμένους αγρότες.

Το πρότυπο εκπαιδευτικό και επιδεικτικό αγρόκτημα εφαρμογών γεωθερμίας του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ στη Χρυσούπολη Καβάλας, εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, παρουσία του Ολλανδού Πρέσβη κ. Jan Versteeg.

Ο πρότυπος σταθμός εκπαίδευσης και έρευνας θα έχει ως αντικείμενο την επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση κυρίως των νέων γεωργών στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, καθώς στην περιοχή το υπουργείο δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του αγροκτήματος αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης  του κ. Τσαυτάρη για την ενίσχυση του τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της παροχής συμβουλών προς τους γεωργούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ  εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων σύμπραξης μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την τοπική αυτοδιοίκηση.

PICASA

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης  εγκαινίασε το πρότυπο εκπαιδευτικό και επιδεικτικό αγρόκτημα εφαρμογών γεωθερμίας του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Χρυσούπολη Καβάλας, παρουσία του Ολλανδού Πρέσβη κ. Jan Versteeg

Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε τη σημασία και τις πολλαπλές χρήσεις της γεωθερμίας, ακόμα και από μεμονωμένους αγρότες. Όπως εξήγησε, η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να συμβάλει στη βελτιστοποίηση και εντατικοποίηση των συνθηκών παραγωγής σύγχρονων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στην αγροτοβιομηχανία, στις ιχθυοκαλλιέργειες (αντιπαγετική προστασία), στην πρωίμιση καλλιεργειών όπως τα σπαράγγια, στον αγροτουρισμό, στον ιαματικό τουρισμό, στη θέρμανση χώρων, σε βιομηχανικές χρήσεις κ.ά..

Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης εξήρε το ρόλο της εκπαίδευσης νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα τονίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου στηρίζει δυναμικά τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς, όπως είπε, «μόνο με αυτά τα ‘εργαλεία’ η γεωργία μας μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η κοινωνία».

Ολλανδός Πρέσβης κ. Jan Versteeg: «Η γεωργία είναι ένας τομέας «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας»

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ολλανδίας στη χώρα μας κ. Jan Versteeg ανέφερε τους τρεις λόγους  για τους οποίους δέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στην εκδήλωση: «Πρώτον, η εκτίμηση και η φιλία που διατηρώ με τον Υπουργό. Δεύτερον, πιστεύω ότι για την Ελλάδα είναι ένας τρόπος που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση της.. Αποτελεί πρόκληση η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Η Ολλανδία όπως και η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και διαθέτει παρόμοια αγροκτήματα. Την ώρα αυτή η χώρα μου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τις ΗΠΑ σε εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και αυτό γιατί υπάρχει προστιθέμενη αξία στη γεωργική παραγωγή από ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα όπως αυτό εδώ. Αυτή η γνώση καλό θα ήταν να μεταφερθεί και στην Ελλάδα. Ο τρίτος σημαντικός λόγος για την παρουσία μου εδώ είναι ότι ο πρότυπος σταθμός σας παίρνει το όνομα ενός διαπρεπούς Ολλανδού επιστήμονα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα