Κίνητρα για προώθηση επενδύσεων

Σε ισχύ ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος από το 2005
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004 15:36
UPD:15:59

ΠλΕΓΜΑ κινήτρων για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, προβλέπει το σχέδιο νόμου «κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ νωρίτερα είχε εγκριθεί από την κυβερνητική Επιτροπή http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/23/982280.htm .

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την άλλη εβδομάδα, θα ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου και θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Πρόκειται, δήλωσε, για ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων και σηματοδοτεί τη νέα οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου προωθείται η διεύρυνση των δικαιούχων των ενισχύσεων, και ειδικότερα αίρεται η διάκριση μεταξύ νέων και παλαιών φορέων, έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα είδη των χορηγούμενων κινήτρων.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα με την έκδοση υπουργικής απόφασης, να ενισχύονται με πρόσθετο ποσοστό μέχρι 15% οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ενίσχυσης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως είναι:

- Η υλοποίηση καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων

- Η δημιουργία εμπορευματικών σταθμών και διαμετακομιστικών κέντρων

- Η δημιουργία απο μεταφορικές επιχειρήσεις υποδομών αποθήκευσης, συσκευασίας και τυποποίησης, καθώς και κλειστών χώρων στάθμευσης φορτηγών οχημάτων.

- Η ίδρυση θεματικών πάρκων με σκοπό την διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος.

- Οι επενδύσεις για την αφαλάτωση θαλασσινού ύδατος

Σημειώνεται ακόμα ότι αυξάνονται τα ποσοστά ενίσχυσης σε τουριστικές επενδύσεις και για τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, ενώ παράλληλα απελευθερώνεται το ανώτατο ενισχυόμενο ύψος για τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών μονάδων.

Μέχρι τώρα το ανώτατο ύψος για το οποίο μπορούσε να ενισχυθεί το επιχειρηματικό σχέδιο περιοριζόταν στο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό επίσης είναι ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση του ποσοστού της ελάχιστης απαιτούμενης για την υπαγωγή των επενδύσεων ιδίας συμμετοχής, από το 40% που ήταν τώρα στο 25%.

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές επι της διαδικασίας υποβολής και έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων, επισημαίνεται τα εξής: Τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να υποβάλονται καθ' όλη την διάρκεια του έτους (ενώ έως τώρα μπορούσαν να υποβληθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου). Αναπροσαρμόζεται το ύψος των επενδυτικών προγραμμάτων, που εξετάζει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) ως τα 4 εκατ. ευρώ (ως τώρα ανερχόταν στα 2,1 εκατ. ευρώ).

Διευρύνονται επίσης οι δυνατότητες αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, εκτός των αρμοδίων υπηρεσιών του δημοσίου, και από ειδικούς εμπειρογνώμονες και εξωτερικούς αξιολογητές, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης.

Παράλληλα, μειώνεται ο χρόνος αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων σε δύο μήνες (ήταν 3 μήνες), ενώ το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για τη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου ορίζεται σε δύο μήνες (δεν υπήρχε χρονικός περιορισμός).

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου απλό, χωρίς παραπομπές σε προηγούμενους νόμους και κατανοητό και πρόσθεσε ότι μαζί με το φορολογικό σηματοδοτείται μία νέα αρχή για την ανάπτυξη της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα