Κάτω από το όριο της φτώχειας το 47% των Παλαιστινίων και το 20% των Ισραηλινών

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004 21:08

Περίπου οι μισοί Παλαιστίνιοι (47%) έναντι 20% το 1999, ζουν σε καθεστώς φτώχειας με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα, και η οικονομία τους βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, αναφέρεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύεται σήμερα.

«Η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν δοθεί η δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να εμπορεύονται ελεύθερα σε ξένες αγορές. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας έχουν στραγγαλίσει την παλαιστινιακή οικονομία».

Η ανεργία ανήλθε στο 28,6% στο δεύτερο τετράμηνο του έτους, ενώ δεν ξεπερνούσε το 10% πριν από την έναρξη της ιντιφάντα.

Από την άλλη, και στο Ισραήλ ένας στους πέντε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με μηνιαίο εισόδημα σχεδόν 400 δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ιερουσαλήμ από το Ινστιτούτο του Εθνικού Οργανισμού Ασφαλίσεων. Η ανεργία πλήττει το 10,7% του ενεργού πληθυσμού.

Η κατάσταση αποδίδεται στην πολιτική λιτότητας -δραστική μείωση των κρατικών επιδοτήσεων- η οποία αποφασίστηκε πέρυσι με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα