Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει, πλέον, υπαρξιακή απειλή για το ευρώ εξέφρασε από το Βερολίνο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας παράλληλα, τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και την τροφοδοσία της οικονομίας με κίνητρα, κυρίως όπου χρειάζεται περισσότερο η ανάκαμψη.
Μιλώντας σε συνέδριο για τον τουρισμό στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και η ελληνίδα υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε και στο ελληνικό ζήτημα και στις προσπάθειες της χώρας για έξοδο από την κρίση κάνοντας λόγο για το «μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα» που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τις ειδικές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν.
Επίσης υποστήριξε ότι τώρα οικοδομείται μία Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισορροπημένη, πιο ανταγωνιστική και πιο ανθεκτική στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Όπως ο ίδιος τόνισε, ανάπτυξη βασισμένη σε χρέη δεν είναι βιώσιμη και προειδοποίησε τη Γερμανία ότι «δεν θα παραμείνει νησίδα ευδαιμονίας, εάν περιστοιχίζεται από χώρες σε κρίση».
Επίσης πρότεινε οι επιχειρηματίες τουρισμού από τις πλουσιότερες χώρες να επενδύσουν στις χώρες του Νότου, όπως την πατρίδα του, την Πορτογαλία, ή την Ελλάδα.
«Το εννοώ σοβαρά. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε αυτές τις χώρες, οι οποίες τώρα κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα και τους τρόπους προσέλκυσης τουριστών» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο και έκανε λόγο για μία κερδοφόρα υπόθεση για τη Γερμανία, σε κάθε περίπτωση.
Αναφερόμενος στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων σε συνδιασμό με κίνητρα για την ανάπτυξη.
Όπως είπε πολλοί πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν νοιώθουν τη βελτίωση και τόνισε ότι τον τρομάζει η απειλή μίας ανάκαμψης χωρίς θέσεις εργασίας.
Επιπλέον έδωσε έμφαση στην απασχόληση των νέων, λέγοντας πως απαιτούν ελπίδα και ευκαιρίες.
Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2014 θα είναι η χρονιά που θα δούμε ότι οι προσπάθειές μας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις αναταμείβονται και μας ξαναφέρνουν στον δρόμο της ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΜΠΕ