Moody's, Fitch και S&P : Βιάζονται να... αξιολογήσουν

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 15:42
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Κύμα αλλαγών στις αξιολογήσεις και τις προοπτικές που θέτουν οι Moody's, Fitch και S&P στις χώρες της Ευρωζώνης εν όψει της αυστηροποίησης των κανονισμών της ΕΕ.

Η S&P αφαίρεσε από την Ολλανδία την αξιολόγηση ΑΑΑ, την περασμένη εβδομάδα, αναβάθμισε την αξιολόγησή της για την Κύπρο, καθώς και τις προοπτικές της Ισπανίας.

Η Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της Ισπανίας την 1η Νοεμβρίου, ενώ στις 8 Νοεμβρίου, η Μoody's αναβάθμισε το οutlook της Πορτογαλίας, και την περασμένη Παρασκευή την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Η HSBC σημειώνει πως, αν και οι αγορές ομολόγων συνήθως δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις αλλαγές γύρω από την αξιολόγηση ή τις προοπτικές των χωρών, η δράση των οίκων αναμένεται να επιταχυνθεί όσο πλησιάζουμε προς τα τέλη του έτους.

Οι οίκοι αξιολόγησης, μέχρι τα τέλη του μήνα, θα πρέπει να δημοσιεύσουν το πρόγραμμα των ανακοινώσεών τους για το 2014, υπό τους νέους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι σχεδιάστηκαν να έχουν αυστηρότερα κριτήρια, λόγω της κρίσης χρέους στην περιοχή.

Οι οίκοι θα περιορίζονται σε τρεις αποφάσεις τον χρόνο για τις χώρες που δεν έχουν ζητήσει, ούτε έχουν πληρώσει για την αξιολόγησή τους, ενώ θα πρέπει να επανεξετάζουν τις αξιολογήσεις τους,  τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.

Όπως επισημαίνει η HSBC, αν οι οίκοι αξιολόγησης έχουν σκοπό να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της αξιολόγησής τους για κάποια χώρα, το πιο πιθανό είναι πως θα την επισπεύσουν, λόγω της αυστηροποίησης των κανόνων, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα