Tράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 3,2 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 18:15
UPD:18:22
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα.

Σε 3,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε αυτά περιλαμβάνεται μη επαναλαμβανόμενο έσοδο από αρνητική υπεραξία των εγχώριων δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, της ATEbank και της Millennium Bank Ελλάδας ύψους 3.810 εκατ, καθώς και αναβαλλόμενος φόρος 621 εκατ. ευρώ κυρίως από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26% από την 01.01.13.

Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη 9μήνου 2013 διαμορφώθηκαν στα €492 εκατ, ενώ στο τρίτο τρίμηνο 2013 αυξήθηκαν κατά 34% στα €184 εκατ από €138 εκατ στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι, χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης και εξαγορών ύψους €57 εκατ, τα εν λόγω κέρδη ανήλθαν σε €549 εκατ. 

Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε €1,544 δισ. ή 2,75% επί των δανείων προ προβλέψεων, παρουσιάζοντας μείωση 11% στα €489 εκατ. το 3ο τρίμηνο 2013 έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Μιχ. Σάλλας: Να αξιοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για γρήγορη ιδιωτικοποιήση των τραπεζών

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση και η προοπτική εξόδου από την ύφεση ενισχύεται. Επιπρόσθετα, είπε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις επενδυτικού ενδιαφέροντος για συγκεκριμένες δραστηριότητες, από κεφάλαια κυρίως του εξωτερικού.

Σημείωσε ακόμη πως οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου είναι στο επίκεντρο αυτού του επενδυτικού ενδιαφέροντος, γεγονός που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε να επιταχυνθούν οι διεργασίες ιδιωτικοποίησής τους, προσελκύοντας έτσι νέα κεφάλαια στη χώρα και στηρίζοντας αποτελεσματικά την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Προϋπόθεση συνέχισης αυτής της θετικής πορείας είναι η διατήρηση του κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πορεία της Τράπεζας Πειραιώς, επισήμανε ότι «μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποίησης των εξαγορασθεισών τραπεζών, δίνει άμεση προτεραιότητα στην ταχύτερη επίτευξη των συνεργιών και στην αποδοτικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των δανείων σε καθυστέρηση με καινοτόμες λύσεις. Παράλληλα, η διεύρυνση των πηγών άντλησης ρευστότητας με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και, ασφαλώς, η χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν σταθερή επιδίωξη της Τράπεζας».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα