Ισπανία: Κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 17:06
UPD:17:24
EPA/CHEMA MOYA

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις ντε Γκίντος (φωτογραφία αρχείου), δήλωσε ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν περίπου 50 δισ. ευρώ αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία, εντός της Ισπανίας.

Η Ισπανία ενέκρινε νέο κανονισμό ο οποίος θα δώσει στις τράπεζες της χώρας κεφαλαιακή ενίσχυση, ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις ντε Γκουίντος, δήλωσε ότι η Ισπανία ενέκρινε σήμερα τον κανονισμό που μετατρέπει τα λεγόμενα αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε φορολογικές πιστώσεις με την στήριξη του ισπανικού κράτους.

Η αλλαγή σημαίνει ότι τα αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να μεταχειρίζονται σαν βασικά κεφάλαια, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς λογιστικούς κανόνες, μια ευπρόσδεκτη κίνηση ενόψει των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ντε Γκουίντος δήλωσε ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν περίπου 50 δισ. ευρώ αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία, εντός της Ισπανίας. Όπως σημείωσε, το 60% περίπου αυτών θα μετατραπεί σε κεφάλαιο, με βάση τους νέους κανονισμούς.

Ο υπουργός δήλωσε πως εάν δεν γίνει αυτή η αλλαγή, το ισπανικό τραπεζικό σύστημα θα είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, ενώ τόνισε πως η κίνηση αυτή είναι ένα «αυστηρά λογιστικό ζήτημα».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε υποστηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, σε έκθεσή του την περασμένη εβδομαάδα, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα μέτρα για την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα