Πάνω από τις 1.180 μονάδες το Χ.Α με στήριξη από ΟΠΑΠ και ΟΤΕ

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 17:53
UPD:18:15
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Φωτογραφία αρχείου.

Επιστροφή της εναλλαγής προσήμων, του στενού εύρους διακυμάνσεων των δεικτών, του χαμηλού τζίρου και των περιοισμένων συναλλαγών, σημειώθηκε στο ελληνικό χρημαιτστήριο σήμερα, το οποίο με λίγα λόγια επανήλθε στον προ MSCI χαρακτήρα του, μετά ένα πολύ έντονο διήμερο των... άκρων. Ισχυρή άνοδος σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Πιέσεις σε τράπεζες και Frigoglass.

Ο Γενικός Δείκτης μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου,  έκλεισε στις 1.180,77 μονάδες με άνοδο +0,42%, με υψηλό ημέρας τις 1.182,36 μονάδες και χαμηλό τις 1.165,97 μονάδες.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η κατακόρυφη πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας, και το υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 69,11 εκατ. ευρώ  και τον όγκο στα 29 εκατ. τεμάχια.

Μετά από ένα «συναρπαστικό» διήμερο ακραίων... χρηματιστηριακών φαινομένων, με την βίαιη πτώση της Τρίτης -στην τελευταία συνεδρίαση πριν την επίσημη υποβάθμιση του Χ.Α σε αναδυόμενη αγορά -  και την δυνατή αντίδραση χθες, σήμερα ακολούθησε ήπιους ρυμθούς, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης, όπου φυσικά δεν έλειπε και η νευρικότητα.  

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 0,18% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,14%.

Στις τραπεζικές μετοχές κυριάρχησαν πτωτικές τάσεις, με την μετοχή της Πειραιώς να κλείνει στο -0,63%, την Alpha Bank στο -3,68%, της Εθνική αμετάβλητη στα 4,5 ευρώ, ενώ ανοδικά έκλεισε η Eurobank στο +2,42%.

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα ήταν μικτή, ενώ εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στις ΟΠΑΠ +4,10%, ΟΤΕ +4,05%, Μότορ Όιλ +3,11% και ΕΛΠΕ +2,04%

Πτωτικά και χωρίς ακρότητες -εκτός από την περίπτωση της Frigoglass η οποία υποχώρησε 5,08% - έκλεισαν οι  Τέρνα Ενεργειακή -2,33%, Σωλ. Κορίνθου -2,11%, Coca Coal -2,09%, Μέτκα -1,63%, ΟΛΠ -1,59% και Eurobank Properties -1,51%.

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, για να... ξεκολλήσει η αγορά από το στενό εύρος διακύμανσης και να μπορέσει να ξαναπροσεγγίσει, να κατοχυρώσει και να ξεπεράσει τα υψηλά διετίας, θα χρειαστεί ένας ουσιαστικός και ισχυρός καταλύτης. Αυτός δεν είναι άλλος από μία καλή «είδηση» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις αποκρατικοποιήσεις, τη συμφωνία με την τρόικα και την ελάφρυνση του χρέους. Προς το πάρον, τα δεδομένα επιβάλλουν στάση αναμονής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα