Γιόσκα Φίσερ: Απαραίτητη μια προοπτική κοινής ανάληψης χρέους

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 15:05
UPD:15:20
EPA/MACIEJ KULCZYNSKI

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ (φωτογραφία αρχείου).

Στην Ελλάδα αναφέρονται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιόσκα Φίσερ σε διάλογό τους μέσα από τις στήλες τις εφημερίδας Die Zeit για το ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ και την πορεία εξόδου από την κρίση.

Μεταξύ άλλων, ο Χέλμουτ Σμιτ προσπαθεί να αναλύσει τη θέση που έχει εκφράσει παλαιότερα ότι η «Ευρώπη χρειάζεται πραξικόπημα». Όπως λέει, χρησιμοποίησε τη λέξη πραξικόπημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί σκέφτηκε ότι από μόνο του το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να καταθέσει νόμο που να ρυθμίζει τα παλαιά και τα παρόντα χρέη.

«Αυτό δεν επιτρέπεται», τον διακόπτει ο Γιόσκα Φίσερ. «Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα».

«Γι' αυτό χρησιμοποίησα τη λέξη πραξικόπημα» επιμένει ο Χέλμουτ Σμιτ, προσθέτοντας: «Αυτό που εννοούσα είναι μια συνειδητή υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του κοινοβουλίου, γνωρίζοντας ότι αυτό θα προκαλούσε εξέγερση και θα οδηγούσε σε τεράστια αναστάτωση».

Ο πρώην καγκελάριος αναφέρει ακόμη ότι επί της εποχής του ήταν άγραφος κανόνας η πολιτική σύμπλευση με τη Γαλλία. Αυτός ήταν και ο λόγος που δέχθηκε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΕΕ. «Γνώριζα ότι η Ελλάδα δεν ήταν μια κρατική οντότητα με την οποία δεν θα μπορούσες να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι. Η Ελλάδα δεν ήταν ώριμη να γίνει δεκτή στην κοινή αγορά, αλλά ο Ζισκάρ ντ΄ Εστέν ήταν πεπεισμένος για το αντίθετο, επειδή η χώρα βγήκε από τη δικτατορία με τις δικές της δυνάμεις, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία…».

Σε άλλο σημείο ο Γιόσκα Φίσερ αναφέρεται στην Ελλάδα και στο παράδοξο, όπως αποκαλεί, της συνταγής εξόδου από την κρίση.

«Όσο περισσότερο οι Έλληνες παίρνουν μέτρα λιτότητας, τόσο περισσότερο συρρικνώνεται η οικονομία και κατ΄ επέκταση μεγαλώνει το χρέος. Ο διακανονισμός των παλαιών χρεών είναι ένα πρόβλημα που αποφεύγουμε συνεχώς να επιλύσουμε και ο λόγος είναι προφανής: επειδή αυτό θα σήμαινε κόστος για μας. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια προοπτική κοινής ανάληψης χρέους, πείτε το ευρωομόλογο ή όπως θέλετε. Χωρίς κοινή ανάληψη χρέους δεν προχωράει». 

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα