Η Citi ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναδύεται από τις στάχτες του, ωστόσο περιμένει τα αποτελέσματα γ’τριμήνου και τα stress tests για να θέσει τιμές στόχους για τις μετοχές τους.
Η Citi σημειώνει ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν επωφεληθεί από τη βελτίωση των τάσεων στο μακροοικονομικό και το τραπεζικό μέτωπο, καθώς και την υψηλή ζήτηση, η οποία στηρίζεται από την προσθήκη τους στον δείκτη MSCI Emerging markets και το χαμηλό float .
Για την αποτίμηση των τραπεζών , χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια σχετικά με : ( 1 ) τη λογιστική αξία προσαρμοσμένη με τις «κρυφές ζημιές» και ( 2 ) τη μελλοντική κερδοφορία τους .
Όπως εξηγεί, τα ίδια κεφάλαια θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να αντανακλούν : ( 1 ) τις «κρυφές ζημιές» στον ισολογισμό, ιδιαίτερα στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και ( 2 ) οποιαδήποτε κεφαλαιακό πλεόνασμα ή έλλειμμα .
Το βασικό σενάριο της Citi παραμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια.
Σε μακροπρόθεσμη βάση , η Citi θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να γίνουν οι νέες «βαρετές τράπεζες» , προσελκύοντας υψηλές αποδόσεις και αποτιμήσεις .
Θα μπορούσαν να εμπνευστούν από τις καλύτερες τράπεζες του κλάδου και α) να συνεχίσουν την απομόνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαγράφοντας ή πουλώντας τα , β) να επικεντρωθούν στις εγχώριες δραστηριότητες , γ) να συνεχίσουν να μειώνουν το κόστος (έως 40 - 50 % έναντι> 60% για τις περισσότερες τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές) , με τη βοήθεια της τεχνολογίας και δ ) να εστιάσουν στις αποδόσεις για τους μετόχους τους.
Όπως προσθέτει η Citi, οι διεθνείς δραστηριότητες της Εθνικής, εξασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία, αλλά από τις υπόλοιπες τράπεζες, η Alpha Bank είναι αυτή που θα παρουσιάσει ταχύτερη αύξηση κερδών.