ΤΑΡ: «Ναι» της αρμόδιας επιτροπής στη συμφωνία φιλοξενούσας χώρας

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 20:43
UPD:20:48
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

O υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να βρεθεί κοινός τόπος στα μεγάλα θέματα όπως είναι τα εθνικά και τα ενεργειακά και ο υφυπουργός Ας. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η επιλογή του TAP αποτέλεσε πολυσήμαντη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Θετική ψήφο για την κύρωση της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της Ελλάδας και της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline AG) έδωσε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Υπερψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, εκφράζοντας αντιρρήσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Από πλευράς του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να βρεθεί κοινός τόπος στα μεγάλα θέματα όπως είναι τα εθνικά και τα ενεργειακά και ο υφυπουργός Ας. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η επιλογή του TAP αποτέλεσε πολυσήμαντη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

«Το όραμα της Ελλάδας να ενταχθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη γίνεται πραγματικότητα. Αυξάνεται κατακόρυφα η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Η χώρα μας αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος ενημέρωσε, ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει μέριμνα μόλις κατασκευαστεί ο αγωγός να έχει δυνατότητα να αγοράσει ποσοστό έως 5% του ΤΑP.

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για «εθνική επιτυχία» επισημαίνοντας, ότι η Ελλάδα είχε απέναντί της μεγαθήρια σαν τον Ναμπούκο, ο οποίος αγνοούσε την Ελλάδα και από Τουρκία πήγαινε Βουλγαρία, Ρουμανία και στη συνέχεια στην Αυστρία. «Ο πόλεμος με τα συμφέροντα ήταν πολύ συγκεκριμένος και σύμμαχο είχαμε μόνο την Ιταλία και απέναντί μας είχαμε τότε τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Το γεγονός, ότι ο νότιος διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου περνά από την Ελλάδα και δεν την αγνοεί όπως κάποιοι μια δεκαετία σχεδίαζαν είναι μια εθνική επιτυχία» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και δεν αποδέχεται την απόφαση της Βουλγαρίας, ότι το έργο δεν θα συνεχιστεί. 

Διευκρινίζοντας σημεία της συμφωνίας, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι αυτή ουδεμία σχέση θα μπορούσε να έχει με όρους που συνδέονται με την προμήθεια αερίου διότι η εταιρεία του ΤΑP που διαχειρίζεται τον αγωγό ούτε αγοράζει, ούτε πωλεί αέριο, παρά μόνον διαθέτει δυναμικότητα του αγωγού για την μεταφορά του. Η εταιρεία, υποχρεώνεται επίσης να διασφαλίσει πως - στο βαθμό που αυτό είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο - δεν θα υπάρξει καμία διάκριση σε βάρος των ελληνικών εταιρειών και πως οι πλειοδότες των διαγωνισμών που θα διεξαχθούν θα γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες σχετικά με την περάτωση του έργου.

Απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε, ότι δεν προβλέπονται τέλη διέλευσης για κανέναν από τους κύριους διασυνδετήριους αγωγούς της Ε.Ε., που είναι σήμερα εγκατεστημένοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα