Εναλλακτικό τρόπο στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω δημιουργίας νέων χρηματιστηριακών προϊόντων προτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι συνθήκες που ρύθμιζαν τις χρηματοδοτήσεις κατά το παρελθόν έχουν ανατραπεί πλήρως.
Συγκεκριμένα, ο ΣΒΒΕ προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, μέσω της τιτλοποίησης των δανείων τους και της έκδοσης και διάθεσης σχετικών τίτλων στη χρηματιστηριακή αγορά, με τη δημιουργία «καλαθιών» μετοχών επιχειρήσεων, συμπληρωματικά με τη μέχρι σήμερα δραστηριότητα δανειοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η πρόταση προκύπτει μετά από συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από τη μελέτη του παραδείγματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
«Συνοπτικά, η πρόταση έχει ως εξής: δημιουργούνται “καλάθια” μετοχών εταιρειών, που περιέχουν τα τιτλοποιημένα δάνεια καθεμιάς επιχείρησης που συμμετέχει στο «καλάθι». Η τιτλοποίηση των δανείων πραγματοποιείται μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην οποία συμμετέχουν η τράπεζα και οι “παλαιοί” μέτοχοι, σε μια σχέση η οποία θα καθορίζεται μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιρείας και τράπεζας, λαμβανομένων υπόψη των προβλέψεων που ήδη έχουν κάνει οι τράπεζες για τα δάνεια καθεμιάς από τις επιχειρήσεις βάσει της αξιολόγησης και των οδηγιών της “Black Rock”» αναφέρει ο ΣΒΒΕ.
Στο σύνολο της ΑΜΚ των επιχειρήσεων θα συμμετέχουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι, με συγκεκριμένο ποσοστό. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι μέσω ενός ειδικού κινήτρου (warrants, convertible bonds κτλ.), θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν τις μετοχές της εταιρείας τους σε βάθος χρόνου, είτε κατά τη λήξη του κινήτρου, είτε πρόωρα, (δηλαδή κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του τίτλου) αλλά με συγκεκριμένη και συμφωνημένη επιβάρυνση επιτοκίου.
Όπως επισημαίνει ο ΣΒΒΕ, κρίσιμο ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει μία ανεξάρτητη εταιρεία asset management, η οποία θα διαχειρίζεται και θα διαθέτει τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά.
Το οφέλη, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, θα είναι πολλαπλά για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή για τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία.