Διστακτική, επιφυλακτική και χωρίς δύναμη είναι η εικόνα τις επίσημης πρεμιέρας του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης μετά το χθεσινό sell-off, χωρίς ωστόσο να λείπουν και σήμερα οι ακρότητες σε πολλούς τίτλους. Ράλι σε MIG, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, πιέσεις σε τράπεζες, Τιτάν, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.
Παρά τα αρχικά κέρδη που έφτασαν μέχρι το 1,60% όπου ο Γενικός Δείκτης άγγιζε τις 1.170,12 μονάδες, η εικόνα έχει αλλάξει τελείως, με τις εναλλαγές προσήμου να κυριαρχούν, θυμίζοντας κάτι από την μεταβλτητότητα που αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό των αναδυόμενων αγορών και που έχει, εδώ και κάποιο διάστημα, «επισκεφτεί» και την ελληνική αγορά.
Αυτήν την ώρα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 1.149,75 μονάδες με πτώση -0,17%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 89,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 3,99%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημειώνει απώλειες 0,71% και ο δείκτης FTSE Mid Cap καταγράφει πτώση της τάξης του 0,17%.
Στις τραπεζικές μετοχές κυριαρχούν έντονα πτωτικές τάσεις, μετά το χθεσινό ράλι, με την μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί 4,57%, την Alpha Bank να κινείται με απώλειες 3,82%, την Πειραιώς στο -5% ενώ ανοδικά κινείται η Eurobank στο +2,18%.
Η εικόνα στα υπολοιπα blue chips, κάθε άλλο παρά ήπια είναι, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε αρκετούς τίτλους, με πρωταγωνιστές των αποδόσεων, μετοχές που χθες «πυροβολήθηκαν» αρκετά κυρίως από τα παθητικά funds που δραστηριοποιούνται σε ανεπτυγμένες αγορές, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους λόγω της πρεμιέρας των νέων δεικτών της MSCI σήμερα.
Έτσι, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι MIG +26,90%, Μotor Oil +22,66%, Τέρνα Ενεργειακή +18,93%, Ελλάκτωρ +10,91%, Eurobank Properties +9,61%, Ιντραλοτ +6.94%, Μυτιληναίος +5,81% και ΕΧΑΕ +5,42%.
Αντίθετα, πτώση καταγράφουν οι ΕΛΠΕ -5,66%, Τιτάν -4,95%, ΔΕΗ -4,84%, Jumbo -4%, Coca Cola -3,15%, Σωλ. Κορίνθου -2,08% και ΕΥΔΑΠ -1,95%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή συνεδρίαση είναι ουσιαστικά μία συνεδρίαση εξισορρόπησης, δεδομένης της επίσημης μετάταξης του Χ.Α στις αναδυόμενες αγορές, μετά και το χθεσινό ξεφόρτωμα λόγω αυτής, και δεν αποτελούν έκπληξη ούτε η έντονη μεταβλητότητα, αλλά ούτε και οι ακραίες αποδόσεις σε αρκετούς τίτλους.