Ιταλία και Γαλλία στηρίζουν το ελληνικό αίτημα για αναπροσαρμογή φορολογίας πετρελαιοειδών

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 18:27

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, όπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης επανέφερε το αίτημα για ύπαρξη ενός κοινοτικού μηχανισμού βραχυπρόθεσμης αναπροσαρμογής της φορολογίας των πετρελαιοειδών κατά τη διάρκεια κρίσεων. Εκφράστηκε η σαφής υποστήριξη της Ιταλίας στην ιδέα αυτή, ενώ και η Γαλλία είχε ανάλογη τοποθέτηση. Περαιτέρω, ο κ. Σαλαγκούδης έθεσε το αίτημα να υπάρξει μελέτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις παραμέτρους της ελληνικής πρότασης και ο νέος Επίτροπος A. Pielbalgs το απεδέχθη.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου ο κ. Σαλαγκούδης ενημέρωσε τους εταίρους για την προώθηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και έθεσε το θέμα της χρηματοδοτικής υποστήριξής του από την Ε.Ε. «ώστε το έργο να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό και γρηγορότερα υλοποιήσιμο».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου:

- Εγκρίθηκε η Κοινή Θέση του Συμβουλίου αναφορικά με την πρόταση οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια.

- Επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί της πρότασης οδηγίας περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής. Η πρόταση στοχεύει αφενός στην κάλυψη της ανεπάρκειας δυναμικού μεταφοράς ηλεκτρισμού, και αφετέρου στη λήψη μέτρων εξισορρόπησης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

- Υιοθετήθηκαν ομόφωνα σημαντικά Συμπεράσματα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στα συμπερασμάτων αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρεται η ανάγκη μείωσης των εμποδίων για την προώθηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η δέσμευση για την προώθηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την βιομάζα. Επιπλέον, προβλέπεται η σύγκληση διασκέψεων για την ανάπτυξη κοινοτικής πολιτικής στον τομέα ανάπτυξης εφαρμογών υψηλού δυναμικού, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια, η συντονισμένη χρήση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, και η ανάπτυξη μιας ρεαλιστικής μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Σημαντική επιτυχία της Ελλάδος, τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης, είναι ότι πέτυχε, μεταξύ άλλων βελτιώσεων, την ένταξη στα Συμπεράσματα αυτά της ελληνικής πρότασης ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το κενό χρηματοδότησης μεταξύ φάσεων επίδειξης και αγοράς των τεχνολογιών ΑΠΕ.

- Εγινε συζήτηση σχετικά με την πρόταση οδηγίας περί ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση και περί των ενεργειακών υπηρεσιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας κατά την επόμενη προεδρία (του Λουξεμβούργου). Η πρόταση αυτή επιδιώκει να προωθήσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση (διαχείριση από την πλευρά της ζήτησης), στον ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα. Επιπλέον θα προωθεί την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών στους μη ενεργειοβόρους μεταποιητικούς κλάδους, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κλάδος των τεχνολογικών προϊόντων, ο κατασκευαστικός κλάδος και ο κλάδος των υπηρεσιών που δεν καλύπτονται από τις οδηγίες περί εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (οι οποίες και αναφέρονται αποκλειστικά στην κατανάλωση ενέργειας και στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης επί των βιομηχανικών διεργασιών παραγωγής).

Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι ευρεία πλειοψηφία των κρατών-μελών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, υποστηρίζει την προώθηση ευέλικτων ενδεικτικών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του δημοσίου τομέα. Επιπλέον, υπήρξε συμβιβαστική τάση για την πρόβλεψη ενός αριθμού δυνατών επιλογών όσον αφορά τις ενεργειακές υπηρεσίες και επιθεωρήσεις, οι οποίες θα εξαρτώνται από τις εθνικές συνθήκες, καθώς και ότι το σύστημα μέτρησης της εξοικονόμησης ενέργειας είναι κατάλληλο για την διασφάλιση αξιόπιστων και συγκρίσιμων αποτελεσμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα