Στάση αναμονής και απώλειες στο Χ.Α

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 14:05
UPD:14:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Επιφυλακτικότητα, στάση αναμονής και σχετικά ήπια πτώση καταγράφεται σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, στην τελευταία συνεδρίαση ως ανεπτυγμένη αγορά πριν την πρεμιέρα της στην κατηγοία των αναδυόμενων αγορών των δεικτών MSCI. Σε αρνητικό έδαφος η πλειονότητα των blue chips. Aνοδικά οι τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί -0,82% στις 1.187,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 104 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 0,99%, ο FTSE Large Cap υποχωρεί 0,92% και ο FTSE Mid Cap σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,28%.

Στις τράπεζες η εικόνα είναι ήπια ανοδική γενικότερα, με την Εθνική να καταγράφει άνδο 1,83%, την Πειραιώς να ενισχύεται 0,68%, την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 1,19%, ενω 1,09% χαμηλότερα κινείται η Eurobank.

Στα υπόλοιπα blue chips του δείκτη FTSE Large Cap, κυριαρχούν ξεκάθαρα οι πωλητές, με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχονται οι MIG -4,45%, Ιντραλοτ -4,08%, OΠΑΠ -3,44%, Τέρνα Ενεργ. -3,14%, Eurobank Properties -2,82%, Ελλάκτωρ -2,81%, Coca Cola -2,73% και Mέτκα -2,18%.

Εκτός των τραπεζών, κέρδη, αν και εξαιρετικά περιορισμένα, σημειώνουν μόνον οι ΟΤΕ +0,55% και Frigoglass +0,63%, ενώ σταθεροποιητικά κινούνται οι ΕΧΑΕ και Σωλ. Κορίνθου.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, γι' αυτό και παρουσιάζει κάποια νευρικότητα και μεταβλητότητα, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο αλλάζει στάτους από αύριο, και επιστρέφει μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. Στις σημερινές δημοπρασίες, στο κλείσιμο, αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των ξένων επενδυτών.

Εκτός από την αυριανή επίσημη μετάταξη-υποβάθμιση του Χ.Α, η πορεία της αγοράς θα κριθεί και θα επηρεαστεί και από την... επικαιρότητα που αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας μας.  Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές, με την ελπίδα ότι μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου θα έχει υπάρξει κάποια συμφωνία, ενώ και οι εξελίξεις γύρω από το «εάν» και το «πότε» μίας νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα είναι καθοριστικές στην διαμόρφωση της επενδυτικής διάθεσης απέναντι στην ελληνική αγορά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI, αλλά και αρκετές άλλες σημειώνουν ήδη εντυπωσιακά κέρδη από τις αρχές του έτους, και όπως είναι λογικό, υπάρχει προβληματισμός για τη συνέχεια.

Τούτου δοθέντος, η αγορά χρειάζεται έναν ισχυρό καταλύτη, για να μπορέσει να κινηθεί πειστικά και αποφασιστικά υψηλότερα, που θα προσελκύσει ξάνα το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, και αυτό θα συμβεί μόνον εάν υπάρξει «αποδεδειγμένη» βελτίωση της δημπσιονομικής εικόνας και πορείας της Ελλάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα