Πλήγμα στη λιανική

Ανησυχίες για τον αντίκτυπο του πετρελαίου
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:29

Η WALL Street δέχθηκε χθες πιέσεις από τον τομέα λιανικής και ειδικότερα από τη Wal-Mart, καθώς οι πωλήσεις της κατά τη διάρκεια της αργίας των Ευχαριστιών απογοήτευσαν τους επενδυτές και διέψευσαν τις ελπίδες για μία ισχυρή αγοραστική περίοδο κατά τη διάρκεια των εορτών.

Η μετοχή της Wall Mart, του μεγαλύτερου ομίλου λιανικής στον κόσμο, υποχώρησε 3,5%. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία και οι απογοητευτικές προβλέψεις της Wal-Mart θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ανησυχίες ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην διάρκεια των εορτών.

«Οταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με αρνητικές εξελίξεις, είναι φυσικό ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην αγορά γενικότερα», επισημαίνει ο Γκάρι Γουέντμπους της Wedbush Morgan.

Στον κλάδο τεχνολογίας, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε περισσότερο από 3 δολάρια, από τη στιγμή που η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα πάνω το στόχο για τη μετοχή της εταιρείας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 46,33 μονάδες, ποσοστό 0,44%, φθάνοντας στις 10.475,90 μονάδες. Με άνοδο 4,90 μονάδων, ποσοστό 0,23%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2,106,87 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές «φλέρταραν» χθες με τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα 28 μηνών, καθώς η ανάκαμψη του δολαρίου προσέφερε στήριγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία και άλλους κλάδους, όμως στο τέλος η αγορά έχασε έδαφος στον απόηχο της εξασθένησης της Wall Street.

Ωστόσο, η εκτίναξη των τιμών χρυσού κοντά στα υψηλότερα 16 ετών και το ράλι των τιμών χαλκού στήριξε τον τομέα μετάλλων. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,09%, στις 1.027,72 μονάδες, λίγες μόνο μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά 28 μηνών, των 1.040,55 στα μέσα Νοεμβρίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 0,27%.

Διαχειριστές κεφαλαίων και χρηματιστές προσβλέπουν ωστόσο σε ένα μικρό ράλι της αγοράς στο τέλος του έτους, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι οι σημερινές αποτιμήσεις φαίνονται φθηνές.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 1,33%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια δύο εβδομάδων, χάρη στην ανάκαμψη του κλάδου χάλυβα και των χρηματιστηριακών εταιρειών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα