Gazprom: Προσφορά για το τμήμα της Υukos

Με στόχο τη δημιουργία ενός κολοσσού στον τομέα των πετρελαιοειδών
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 12:54

ΠΡΟΣΦΟΡΑ, για την απόκτηση του μεγαλύτερου τμήματος παραγωγής πετρελαίου της OAO Yukos Oil Co., τον επόμενο μήνα, θα κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, OAO Gazprom, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μία εταιρεία ανάλογης της Exxon Mobil Corp. μέχρι το 2010.

Η παραγωγή της εταιρείας θα μπορέσει να υπερδιπλασιαστεί, φθάνοντας στα 90 εκατ. τόνους (1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως) το επόμενο έτος, εάν η κρατική Gazprom, αποκτήσει τις εγκαταστάσεις της Yukos στο Yuganskneftegaz, που βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 19 Δεκεμβρίου από τη ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου της Gazprom, Gazpromneft, Sergei Bogdanchikov. Η Gazprom ενδέχεται να παράγει 125 εκατ. τόνους το έτος, το 2010, επεσήμανε ο ίδιος.

«Η Gazprom θα έχει δύο ισότιμες δραστηριότητες. Του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», ανέφερε ο Bogdanchikov, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια εταιρεία, υψηλού επιπέδου παγκοσμίως, όπως η Exxon Mobil».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, συγχωνεύει την Gazprom και την Rosneft, με ανταλλαγή μετοχών, με στόχο τη δημιουργία ενός κολοσσού στον χώρο της ενέργειας, την πλειονότητα των μετοχών της οποίας, αλλά και τον έλεγχο, θα έχει το ρωσικό κράτος. Η Gazprom, αποφάσισε να προχωρήσει στην προσφορά απόκτησης της μεγαλύτερης εγκατάστασης της Yukos, σκεπτόμενη και το σχέδιο επέκτασης που έχει εκπονήσει η Deutsche Bank AG, το οποίο υποδεικνύει την αγορά της OAO Surgutneftegaz και της OAO Sibneft, της τέταρτης σε μέγεθος και πέμπτης αντιστοίχως, παραγωγού φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Η Ρωσία, σχεδιάζει να πουλήσει τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών της Yukos στη Σιβηρία, για τουλάχιστον 8,6 δισ. δολ., προκειμένου να καλύψει μέρος των φόρων που οφείλει η εταιρεία στο δημόσιο, τα οποία έχουν υπερβεί τα 20 δισ. δολάρια. Η Gazprom, θα χρειαστεί την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου, για να προβεί σε μία τέτοια κίνηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα