Aγγίζει τα υψηλά των 1.200 μονάδων το Χ.Α

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 13:59
UPD:14:02
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Φωτογραφία αρχείου.

Kοντά στα υψηλά έτους βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο και την κινητικότητα να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα και να θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ η πλειονότητα των blue chips υπεραποδίδει και τον ενδιαφέρον επικενρώνεται στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Ελλάδας. Ισχυρή άνοδος σε ΟΠΑΠ, Jumbo,Πειραιώς, Αlpha Bank. Νέα υψηλά έτους για Τιτάν, Jumbo, Frigoglass.

Ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει από το πρωί με τις 1.200 μονάδες, αγγίζοντές τες πριν από λίγο, και όπως είναι λογικό, το σημερινό στοίχημα είναι εάν θα καταφέρει να τις κατοχυρώσει, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Αυτήν την ώρα διαπραγματεύται στις 1.199,42 μονάδες με ισχυρή άνοδο 2,60%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται σε εντυπωσιακά επίπεδα και στα 97,24 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 3,51%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημειώνει κέρδη 2,45%, ενώ 0,85% υψηλότερα κινείται ο δείκτης FTSΕ Mid Cap.

To επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις μετοχές που από το κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης θα απαρτίζουν και επίσημα τον νέο δείκτη MSCI Ελλάδας, στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

Μετά από 12 χρόνια παραμονής στην... αφρόκρεμα των διεθνών αγορών και στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών –σύμφωνα με τους δείκτες της MSCI - το Χ.Α κάνει την Τετάρτη πρεμιέρα στις αναδυόμενες αγορές, μετά την πρόσφατη υποβάθμισή του.

Όπως είναι λογικό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις αναμενόμενες περαιτέρω εισροές στις ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στον εν λόγω δείκτη, οι οποίες θυμίζουμε πως είναι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, ηΤράπεζα Πειραιώς, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η Folli Follie, η Jumbo ο Τιτάνας, καθώς και οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ οι οποίες παραμένουν στην σύνθεση του δείκτη. Η στάθμιση της ελληνικής αγοράς  είναι της τάξης του 0,43%.

Εδώ και καιρό οι διεθνείς οίκοι έχουν προβλέψει σημαντικό κύμα εισροών από τα παθητικά funds σε αυτές τις ελληνικές μετοχές, κάτι που εέχει ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο, και αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη του.

Σήμερα, όπως και την Παρασκευή, παρατηρείται ήδη πιο έντονη κινητικότητα στις μετοχές που διαμορφώνουν τον δείκτη MSCI Ελλάδας, με τον τζίρο του Χ.Α να έχει επιστρέψει σε επίπεδα που είδαμε τον Οκτώβριο και που... ξεχάσαμε τον τρέχοντα μήνα.

Σε ότι αφορά το ταμπλό, οι τραπεζικές μετοχές κινούνται έντονα ανοδικά, με την Πειραιώς 3,50%και την Alpha Bank να ξεχωρίζουν με κέρδη 4,69% και , την Εθνική να σημειώνει άνοδο 2,30% και την Eurobank στο +0,89%.

Στα υπόλοπα blue chips, η εικόνα είναι εντυπωσιακή, με καμία μετοχή να μην βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος και με τις περισσότερες μετοχές να υπεραποδίδουν, ενώ τίτλοι όπως η Τιτάν, η Jumbo και η Frigoglass καταγράφουν νέα υψηλά έτους. Παράλληλα, με τα υψηλά έτους φλερτάρουν και μετοχές όπως η Ελλάκτωρ, η ΓΕΚ-Τέρνα, η Μυτιληναίος και η ΕΧΑΕ.

Τα μεγαλύτερ κέρδη από τον FTSE Large Cap σημειώνουν οι ΟΠΑΠ +5,72%, Jumbo +4,68%, Frigoglass +3,49%, ΓΕΚ-Τέρνα +3,29%,  ΕΧΑΕ +2,99%, ΟΤΕ +2,85%, Ίντραλοτ +2,687%, ΔΕΗ +2,57%, MIG +2,69%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα