Το Brent επιστρέφει στα USD 110 και ο χρυσός υποχωρεί

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 11:25
REUTERS/AMIT DAVE

του Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank

Τα εμπορεύματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη όπως αυτά του κλάδου της ενέργειας ή τα βιομηχανικά βρήκαν στήριξη από τα βελτιωμένα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ τα οποία βοήθησαν και την αγορά μετοχών να συνεχίσει τις θετικές επιδόσεις της με τον δείκτη Dow Jones Industrial Index να αγγίζει νέα επίπεδα ρεκόρ.

Τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία τα οποία και αύξησαν την αβεβαιότητα για το πότε η Fed θα ξεκινήσει τον περιορισμό των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αύξηση στις μετοχές και στις αποδόσεις των ομολόγων, οδήγησαν υπό πίεση τα πολύτιμα μέταλλα με τον χρυσό να σημειώνει την ισχυρότερη πτώση τους τελευταίους δύο μήνες.

Ισχυρή επίδοση για τα ενεργειακά εμπορεύματα

Ο ενεργειακός κλάδος σημείωσε την καλύτερη επίδοση με την ζήτηση για βενζίνη και αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Αυτό βοήθησε το WTI να ανακτήσει από το χαμηλό σχεδόν πέντε μηνών και το Brent να επιστρέφει στα USD 110/barrel τιμή που συμπίπτει με την μέση τιμή των τελευταίων τριών ετών. Το Brent βρήκε στήριξη στις συνεχιζόμενες διακοπές εφοδιασμού από την Λιβύη σε συνδυασμό με προβλήματα εφοδιασμού από περιοχές όπως η Νιγηρία και το Ιράκ.

Θετικά έκλεισαν και τα μαλακά εμπορεύματα

Τα μαλακά εμπορεύματα ενισχύθηκαν και αυτά με τον καφέ τύπου Robusta να ενισχύεται περισσότερο από έξι τοις εκατό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό της ποικιλίας που χρησιμοποιείται για τον συγκεκριμένο τύπου καφέ, να παρεμποδίζουν την τρέχουσα συγκομιδή. Η ζάχαρη συνέχισε την πτώση της για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να παρατηρεί ρεκόρ αποθεμάτων για την περίοδο 2013/14. Το κακάο έχει ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα με τις προβλέψεις για περιορισμό της προσφοράς την τρέχουσα περίοδο να οδηγούν σε μια από τις καλύτερες επιδόσεις φτάνοντας μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο των δύο ετών κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

Άνοδος για τον χαλκό

Τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη βοήθησαν τον χαλκό στο να σταματήσει την πρόσφατη πτώση του και να σημειώσει την πρώτη άνοδο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Τα αποθέματα χαλκού στα δύο μεγάλα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Σαγκάης υποχωρούσαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το Bloomberg τα αποθέματα χαλκού στο London Metal Exchange έχουν υποχωρήσει κατά 35 τοις εκατό.

Υποχώρηση για τα πολύτιμα μέταλλα

Ο χρυσός, πού μαζί με το ασήμι έχουν υπάρξει φέτος τα μεγαλύτερα θύματα των αλλαγών στο μακροοικονομικό περιβάλλον, έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο και βρίσκεται πέντε τοις εκατό μακριά από το χαμηλό επίπεδο των USD 1,180/oz το οποίο σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου. Με το momentum και την τρέχουσα τάση να οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές, τα hedge funds και οι επενδυτές στα χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, υπήρξαν πωλητές κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου.

Τεχνικά, ο χρυσός βρήκε στήριξη κάτω από τα USD 1,240 το οποίο και μπορεί να προκαλέσει καλύψει θέσεων short ενώ εξακολουθούμε να μην βλέπουμε είσοδο σε θέσεις αγοράς εκτός αν δούμε την τιμή πάνω από τα USD 1,272/oz και κατά προτίμηση στα USD 1,300/oz κάτω το οποίο θεωρούμε πολύ απίθανο στο εγγύς μέλλον με μια πιθανή διόρθωση να μην μπορεί να πάει πάνω από τα USD 1,265/oz.

Ενίσχυση για το πετρέλαιο

Τα ΣΜΕ του WTI με παράδοση τον Ιανουάριο ενισχύθηκαν μετά από τέσσερις συνεχιζόμενες εβδομάδες απωλειών. Η ζήτηση από τα διυλιστήρια στην Κίνα σημείωσε άνοδο ενώ και η άνοδος των τιμών των προϊόντων θα μπορέσει να βοηθήσει στην διατήρηση της ζήτησης. Η άνοδος αυτή όμως ξεπεράστηκε από αυτή στο Brent το οποίο και ενισχύθηκε πάνω από τα USD 110/barrel και κοντά στο υψηλό του Οκτωβρίου και στα USD 112/barrel. Η άνοδος στο Brent οδήγησε σε αύξηση του premium έναντι του WTI στα USD 15.5/barrel, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Τεχνικά, το WTI βρίσκεται κολλημένο μεταξύ USD 93/barrel και USD 96/barrel αλλά η συνεχιζόμενη έλξη από την άνοδο των τιμών στο Brent και η βελτιωμένη ζήτηση μπορεί να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνηση στο πρώτο επίπεδο του δείκτη Fibonacci στα USD 98.8/barrel.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα