Τι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 12:09
UPD:15:01
REUTERS/ADREES LATIF

Πιο ήρεμη αναμένεται η εβδομάδα στην Wall Street, λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, με τους αμερικάνικους δείκτες ωστόσο, να αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, μετά και τα ιστορικά ρεκόρ που «χτύπησαν», καταγράφοντας επί επτά συνεχόμενες εβδομάδες κέρδη. Στα της Ευρώπης, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, τα στοιχεία των συνθηκών της αγοράς χρήματος και της πιστωτικής αγοράς, καθώς και ο δείκτης οικονομικού κλίματος από την Κομισιόν, αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

WALL STREET

H Wall Street χτύπησε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ράλι του δείκτη S&P 500 που αγγίζει το 30% από τις αρχές του έτους  δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι... κούρασης.

Ο όγκος συναλλαγών είναι πιθανό αυτή την εβδομάδα να είναι περιορισμένος, καθώς οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη για την Ημέρα των Ευχαριστιών και θα ανοίξουν για μισή ημέρα την Παρασκευή.

Ο Dow έκλεισε πάνω από τις 16.000 μονάδες και ο S&P 500 πάνω από τις 1.800 για πρώτη φορά στην ιστορία τους την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ένα ανοδικό σερί επτά εβδομάδων, αλλά αντί να ανησυχούν για το εδνεχόμενο μιας υποχώρησης  ή μιας διόρθωσης, οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» στο ράλι των Χριστουγέννων.

«Η αγορά αισθάνεται τελικά άνετα σχετικά με το ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια μεγάλη διόρθωση φέτος, και πλέον μπαίνουμε σε μια παραδοσιακά ισχυρή περίοδο για την αγορά, πλησιάζοντας προς τα τέλη του έτους», όπως επισημαίνει ο Ράιαν Ντετρίκ, αναλυτής στην Schaeffer Investment Research.

Οι αναλυτές σημειώουν ότι με τα περισσότερα από τα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς, όπως τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, να αποτελούν πλέον παρελθόν, δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό που μπορεί να να περιορίσει την επενδυτική όρεξη για ρίσκο. Και η αγορά δεν περιμένει πλέον μια έκπληξη από τη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Δεκέμβριο.

Οι επενδυτές δίνουν μικρή πιθανότητα για tapering τον Δεκέμβριο, με τις προσδοκίες αλλαγής πολιτικής της Fed, να τοποθετούνται τον Μάρτιο, όπως σημειώνει ο ο Άντριου Ουίλκινσον,  επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στην Miller Tabak, τονίζοντας ότι το παραδοσιακό Santa Claus ράλι, αναμένεται ευρέως φέτος.

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, καθώς η «Μαύρη Παρασκευή» - η επόμενη της Ημέρας των Ευχαριστιών, όπου τα καταστήματα κάνουν μεγάλες προσφορές, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου - φέτος είναι πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Μεγάλες εταιρείες του κλάδου του λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των Target, Best Buy, Macy και Walmart ξεκινούν τις μεγάλες εκπτώσεις την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ η  Amazon.com έχει ήδη ξεκινήσει τις προσφορές.

Περίπου 89 εκατομμύρια αγοραστές κατέκλυσαν τα καταστήματα κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Μαύρης Παρασκευής το περασμένο έτος, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο Δεκέμβριος θεωρείται ιστορικά ο καλύτερος μήνας για τον Dow και τον S&P 500, χάρη στην παραδοσιακή άνοδο των μετοχών προς το τέλος του έτους, που ονομάζεται Santa Claus ράλι.

Οι επενδυτές θα έχουν μια καλύτερη αίσθηση της κατάστασης του κλάδου των κατοικιών αυτή την εβδομάδα. Αύριο Δευτέρα, αναμένεται η ανακοίνωση των πωλήσεων κατοικιών του Οκτωβρίου, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για αύξηση, ενώ την Τρίτη ανακοινώνονται και οι τιμές νέων κατοικιών για τον μήνα Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται αύξηση επίσης.

Άλλα οικονομικά στοιχεία την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, τον Chicago PMI και την ψυχολογία των καταναλωτών, τα οποία όλα θα ανακοινωθούν  την Τετάρτη.

ΕΥΡΩΠΗ

Από πλευράς ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων, κύρια έμφαση αυτήν την εβδομάδα θα δοθεί στην ανακοίνωση της εκτίμησης για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης το Νοέμβριο, μετά το σοκαριστικά χαμηλό 0,7% (σε ετήσια βάση) τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές εκτιμούν πως θα σημειωθεί μία μικρή αύξηση στο 0,9% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υποτονικός, στο 1,1% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο (από 1,0% τον Οκτώβριο). Ως συνήθως, τα προκαταρκτικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν πρώτα για τη Γερμανία και την Ισπανία και στη συνέχεια την Ιταλία, όπου προβλέπεται να σημειωθεί ανακάμψη.

Τα στοιχεία για την αγορά χρήματος και την πιστωτική αγορά της Ευρωζώνης, επίσης θα τραβήξουν την προσοχή της αγοράς και της ΕΚΤ, αφού έχουν εκπλήξει καθοδικά τους τελευταίους μήνες. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο ρυθμός συρρίκνωσης της προσφοράς τραπεζικών πιστώσεων θα περιοριστεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα και με τις ενθαρρυντικές ενδείξεις από την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων της ΕΚΤ. Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης των πιστώσεων θα παραμείνουν πάντως αρνητικοί, λόγω της υποτονικής ζήτησης και των πιθανών προσωρινών περιορισμών στους ισολογισμούς των τραπεζών λόγω της αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού τους. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ3 αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα.

Αυτή την εβδομαάδα αναμένεται επίσης η δημοσίευση επιχειρηματικών ερευνών της Κομισιόν, οι οποίες αναμένεται να είναι ελαφρώς χειρότερες από πριν, λόγω της πτώσης των δεικτών PMI κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών. Έτσι, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αναμένεται να εμφανίσει υποχώρηση λόγω της αδυναμίας στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ η εμπιστοσύνη στον κλάδο της μεταποίησης, μπορεί να αποδειχθεί πιο ανθεκτική. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει ανακάμψει από τα πολύ χαμηλά πρόσφατα επίπεδα, αλλά παραμένει σε κίνδυνο υποχώρησης επίσης. Η έρευνα της Κομισιόν θα παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις περιφερειακές χώρες, πριν από την δημοσιοποίηση των τελικών δεικτών PMI, στις αρχές του επόμενου μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα