Μικτά πρόσημα στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 19:05
UPD:21:02
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Μικτή ήταν η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο κλείσιμο, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα χειρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοχεία για την Ευρωζώνης, ενώ τα καλά αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών, περιόρισαν τις επενδυτικές ανησυχίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,07% καθώς τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σημείωσαν απροσδόκητη πτώση το Νοέμβριο, ενισχύοντας τις ανησυχίες πως η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής χάνει έδαφος.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε αμετάβλητος, ο DAX στη Φραγκφούρτη έκλεισε 0,07% χαμηλότερα, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,34%, ο ΙΒΕΧ έκλεισε στο +0,42% ενώ 0,61% ήταν τα κέρδη για τον FTSE MIB.

O σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 51,5 τον Νοέμβριο, από 51,9 τον Οκτώβριο, αιφνιδιάζοντας την αγορά, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 52. Η ένδειξη αυτή είναι η χαμηλότερη των τελευταίων τριών μηνών και δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.

Ο γαλλικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ ήταν επίσης χαμηλότερος των εκτιμήσεων, και διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες το Νοέμβριο, κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνοντας πως η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη χώρα βρίσκεται και πάλι σε αρνητικό έδαφος.

Ο σύνθετος PMI της Γερμανίας, αντίθετα, σημείωσε αύξηση τον Νοέμβριο στις 54,3 μονάδες, από 53,2 τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας ότι η γερμανική οικονομία έχει μπει σε ρυθμό σταθερής ανάκαμψης στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Ωστόσο, υπήρχαν σήμερα και κάποιες θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της κερδοφορίας των εταιρειών, με την Johnson Matthey, την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής καταλυτών αυτοκινήτων, να ανακοινώνει αύξηση 13% στα κέρδη πρώτου εξαμήνου, λόγω της σημαντικής αύξησης της παραγωγής των αυτοκινήτων και φορτηγών. Η μετοχή της έκλεισε με άνοδο 3%.

Η νομισματική πολιτική της Ευωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο της αγοράς, μετά το χθεσινό δημοσίευμα στα ξένα ΜΜΕ ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με το Bloomberg να μεταδίδει  πως η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων κάτω από το μηδέν.

Η απάντηση ήρθε σήμερα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΚΤ συζήτησε την πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων στη συνεδρίασή της πριν από δύο εβδομάδες αλλά τόνισε πως «δεν υπάρχουν νεώτερα από τότε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα