Διψήφιος ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων την επόμενη διετία

Ομιλία του αντιπροέδρου της Εθνικής Τράπεζας
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2004 16:36

Ραγδαία ήταν την τελευταία πενταετία η ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μείωση των επιτοκίων, στην απελευθέρωση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών και στην αυξημένη ρευστότητα εξαιτίας της μείωσης των υποχρεωτικών καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Πεχλιβανίδης σε ομιλία του με θέμα: «Λιανική τραπεζική και Τεχνολογία». Ανέφερε επίσης ενδεικτικά ότι τα τραπεζικά δάνεια - πλην των στεγαστικών- προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν την περίοδο 1999-2003, με μέσο ετήσιο ρυθμό 34,7%. [Για την ίδια περίοδο οι ρυθμοί αύξησης στην Ισπανία ήταν 11,1%, στην Πορτογαλία 9,2% και στην Ιρλανδία 16,6%. Ανάλογους ρυθμούς ανάπτυξης γνώρισε και η στεγαστική πίστη]. Έτσι, η λιανική τραπεζική καλύπτει σήμερα περίπου το 70% των εσόδων των τραπεζών.

Μέρος της διαφοράς που παρατηρείται στους ρυθμούς αύξησης των δανείων στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης, όπως είπε ο κ. Πεχλιβανίδης, οφείλεται στη χαμηλότερη βάση εκκίνησης του υπολοίπου των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί και την εξήγηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν σήμερα οι ξένοι θεσμικοί για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την επόμενη διετία εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων θα είναι διψήφιος και θα υπερβαίνει τον ρυθμό αύξησης του εισοδήματος. Σ’ αυτό, όπως είπε ο κ. Πεχλιβανίδης, θα συμβάλουν αφενός η μεγαλύτερη αξιοποίηση του πελατολογίου που ήδη έχουν οι ελληνικές τράπεζες και αφετέρου η ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής στα Βαλκάνια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα