Goldman Sachs: Τα 10 θέματα που θα απασχολήσουν τις αγορές το 2014

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 13:10
UPD:14:52
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Οδηγό προς... ναυτιλλομένους με τα 10 σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τις διεθνείς αγορές το 2014 παρουσιάζει η Goldman Sachs, σε νέα έκθεσή της.

1 . Οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ

Η έκθεση της Goldman Sachs για τις προοπτικές του 2013, πριν από έναν χρόνο, είχε ως κεντρικό θέμα το ότι σημαντική βελτίωση του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, θα επισκιαζόταν από τα σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Καθώς προχωρούμε στο 2014 και το δημοσιονομικό βάρος έχει περιοριστεί, θα επιτευχθεί ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ωθούμενη από την επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων των επιχειρήσεων.

2 . Το forward guidance

Παρά τη βελτίωση της ανάπτυξης, η GS αναμένει πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επισημαίνουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και κοντά στο μηδέν, για μια παρατεταμένη περίοδο, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και της υψηλής ανεργίας. Στις ΗΠΑ, η πρόβλεψή της τράπεζας είναι πως μέχρι το 2016 δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων, και ότι η δέσμευση για χαμηλά επιτόκια θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες .

3 . Επενδυτικό ρίσκο

Κατά τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τη συμπίεση των risk premiums σε ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων. Αν και δεν είναι στα επίπεδα του 2007, τα πιστωτικά spreads έχουν μειωθεί κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, και η μεταβλητότητα των αγορών γενικότερα έχει μειωθεί. Ακόμη και σε ένα περιβάλλον φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής, όπως αυτή που αναμένεται για το 2014, αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις στις διεθνείς αγορές assets. Ειδικά για τις μετοχές, το βασικό ερώτημα είναι αν το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και η Goldman πιστεύει ότι μπορεί.

4. Μεταβλητότητα

Οι προβλέψεις της τράπεζας για βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και σταθερού πληθωρισμού, περιγράφουν ένα περιβάλλον στο οποίο η συνολική μεταβλητότητα μπορεί δικαιολογημένα να είναι χαμηλότερη. Οι αγορές έχουν ήδη μετακινηθεί σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά η μεταβλητότητα στις μετοχές σίγουρα υπήρξε χαμηλότερη στο παρελθόν και το 2014 αναμένεται να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα. 

5. Πολιτική των κεντρικών τραπεζών

Το 2013 έχει ήδη δει κάποιες κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές να κινούνται προς την πολιτική σύσφιξης . Δεδομένου ότι η εικόνα της ανάπτυξης των ΗΠΑ βελτιώνεται, το ενδιαφέρον των επενδυτών γύρω από το ποιά μεγάλη κεντρική τράπεζα του αναπτυγμένου κόσμου θα προχωρήσει πρώτη σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, είναι πιθανόν να αυξηθεί.

6. Η ώρα των αποφάσεων για τις μικρότερες οικονομίες

Μια σειρά από μικρότερες αλλά ισχυρές οικονομίες έχουν εισάγει χαλαρή νομισματική πολιτική από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια , εν μέρει για να αντισταθμίσουν τη δύναμη των νομισμάτων τους καθώς και το ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον. Σε ορισμένες από αυτές (τη Νορβηγία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τον Καναδά και, σε μικρότερο βαθμό, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία) , οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί και η πιστωτική επέκταση επιταχύνθηκε. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν γενικά ανεχθεί αυτήν την πίεση, λόγω των εξωτερικών κινδύνων της ανάπτυξης και την επιθυμία να αποφευχθεί η ανατίμηση των νομισμάτων τους μέσω μίας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής Καθώς η εικόνα της ανάπτυξης των ώριμων αγορών βελτιώνεται, μερικές από αυτές τις μικρές αλλά ισχυρές οικονομίες, μπορεί να επαναξιολογήσουν την ισορροπία των κινδύνων σε αυτό το μέτωπο.

7. Αναδυόμενες αγορές

Το 2013 έχει αποδειχθεί μια δύσκολη χρονιά για τα assets των αναδυόμενων αγορών. Το 2014 είναι απίθανο να δούμε το ίδιο επίπεδο ευρείας πίεσης. Ο συνδυασμός μιας απότομης υποβάθμισης των προσδοκιών για την ανάπτυξη της Κίνας και των ανησυχιών για μια πιο επιθετική Fed κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού που έστειλαν σε βαρύ sell-οff τα χρηματιστήρια της περιοχής, είναι απίθανο να επαναληφθεί με το ίδιο επίπεδο έντασης, όπως εκτιμά η GS.

8. Αλλά η διαφοροποίηση εντός των αναδυόμενων αγορών θα συνεχιστεί

Το 2013 οι αναδυόμενες αγορές που είχαν υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, υψηλό  πληθωρισμό και περιορισμένη έκθεση στις αναπτυγμένες αγορές, τιμωρήθηκαν βαρύτερα από τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, που είχαν ισχυρότερους λογαριασμούς τρεχουσών συναλλαγών και μεγαλύτερη έκθεση στις αναπτυγμένες αγορές . Αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αλλά το 2014 η διαφοροποίηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

9. Εμπορεύματα

Η Goldman προβλέπει σημαντική πτώση, πάνω του 15%, στο χρυσό, το χαλκό, το σίδηρο και την σόγια το 2014. Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, οι εκτιμήσεις της είναι πιο σταθερές, τονίζοντας πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αναμένεται να τις διατηρήσουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα.

10. Η σταθεροποίηση της Κίνας

Οι προσδοκίες της κινεζικής ανάπτυξης ήταν χαμηλότερες το 2013 λόγω των μεσοπρόθεσμων προβλημάτων γύρω από την πιστωτική επέκταση, τη χρηματοδότηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ορισμένα από τα ζητήματα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά η βαθιά επιβράδυνση των μέσων του 2013 έχει αντιστραφεί και δεν εκτιμάται ότι θα επαναληφθεί το 2014, με την Goldman να προβλέπει την ανάπτυξη της Κίνας να σταθεροποιείται στο 7,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα