Αίτημα για νομοθέτηση της κεφαλαιοποίησης οφειλών προς ΟΑΕΕ

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 11:07
UPD:11:50
EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η εν λόγω πρόταση επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των μικρομεσαίων κυρίως εμπόρων. 

Κοινή επιστολή προς τους βουλευτές των Νομών της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απέστειλαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων και των Φορέων Εμπόρων και Ελευθέρων Επαγγελματιών των Νομών της Περιφέρειας, με την οποία ζητούν την προώθηση της πρότασής τους αναφορικά με την νομοθέτηση της κεφαλαιοποίησης των οφειλών επιχειρηματιών προς τον ΟΑΕΕ.

Όπως σημειώνουν, η επιστολή αυτή αποτελεί και κοινή θέση της Κ.Ε.Ε., της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

«Θεωρούμε την ανταπόκρισή σας επιβεβλημένη γιατί αφορά ένα φλέγον θέμα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας και θα δώσει λύση στο τεράστιο θέμα των ανασφάλιστων συναδέλφων μας αλλά επίσης θα ενισχύσει και την πολυπόθητη ρευστότητα του Ταμείου μας», αναφέρουν οι πρόεδροι απευθυνόμενοι στους βουλευτές.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, η Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ έχουν καταθέσει προς το υπουργείο Εργασίας ολοκληρωμένη πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών των εμπόρων και λοιπών επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ.  Η εν λόγω πρόταση επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των μικρομεσαίων κυρίως εμπόρων. 

«Βασική προτεραιότητά μας αποτελεί η προστασία των εντός της κρίσεως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική δυσπραγία και την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους, για τις αρνητικές επιπτώσεις των οποίων, σε μεγάλο βαθμό,  δεν ευθύνονται οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», υποστηρίζουν οι πρόεδροι.

Η πρότασή τους στηρίζεται στο εξής τετράπτυχο:

  • Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Η κεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Από της κεφαλαιοποίησης και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο παύει να διογκώνεται με επιπλέον πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά επιβαρύνεται μόνο με ένα συμβολικό επιτόκιο.
  • Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.
  • Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.
  • Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον Οργανισμό. Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ και αυτό που οφείλει θα συνυπολογιστεί στο τελικό ύψος της σύνταξης που θα του δοθεί.

«Ζητάμε την στήριξή σας στη Βουλή και την προώθηση της πρότασής μας προς το αρμόδιο υπουργείο με την εκ μέρους σας άσκηση της αντίστοιχης πίεσης και επιρροής προκειμένου να νομοθετηθεί το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η επιστολή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα