Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2004 13:21
UPD:17:09

Παρέμβαση για το ασφαλιστικό, έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με γραπτή δήλωσή του, στην οποία σημειώνει ότι «θα είναι βαρύ λάθος αν το ασφαλιστικό πρόβλημα των επικουρικών ταμείων των τραπεζών αντιμετωπιστεί χωριστά και με ανάληψη από το κράτος πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης».

Ο πρώην πρωθυπουργός, κάνει λόγο για λανθασμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, για τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, με την απόφαση να αναλάβει το κράτος τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, με πολύ μεγάλα ποσά που περνούν κατ'ευθείαν στο δημόσιο χρέος και χωρίς να περιλαμβάνονται στους ετήσιους προϋπολογισμούς.

Η Νέα Δημοκρατία, είπε, δεν πρέπει να ολοκληρώσει το λάθος αυτό με ανάλογη ρύθμιση για τα επικουρικά ταμεία των τραπεζικών υπαλλήλων.

Το ασφαλιστικό πρόβλημα, υπογραμμίζει, είναι πραγματικό, επείγον και πρέπει να αντιμετωπιστεί και σημειώνει, ότι το κράτος έχει πρώτα απ' όλα την υποχρέωση να εξασφαλίσει τη βασική σύνταξη του ΙΚΑ.

Ο,τιδήποτε επιπλέον, υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός, θα πρέπει να αποτελεί κατ'αρχήν ευθύνη των άμεσα ενδιαφερομένων εργοδοτών και εργαζομένων και σημειώνει, ότι, «αν η κυβέρνηση οδηγηθεί στον ολισθηρό δρόμο των επί μέρους ρυθμίσεων, θα ανοίξει κατά το χειρότερο τρόπο το ασφαλιστικό πρόβλημα, διότι όχι μόνο δεν θα δίνει κοινωνικά δίκαιη λύση, αλλά αντίθετα θα υπονομεύει τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί πλέον να βραδύνει».

Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει, πως δεν πρέπει να επιδοτεί το κράτος τους συγκριτικά προνομιούχους και τα «ρετιρέ», όταν δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα, ούτε κάν την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ και των άλλων φτωχών ταμείων, που λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι οικονομικά αδύνατοι και οι απόκληροι.

Μερικά από αυτά τα ταμεία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ζητούν απεγνωσμένα από το κράτος έκτακτη, πέραν των προβλέψεων, οικονομική ενίσχυση για να πληρώσουν το δώρο των Χριστουγέννων και την πενιχρή σύνταξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα