ΟΤΟΕ: Δεν συζητά «λύσεις κατά μόνας» στο ασφαλιστικό

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2004 17:17
UPD:17:36

Η ΟΤΟΕ συζητά για λύση του ασφαλιστικού στις τράπεζες μόνο στη βάση μιας συνολικής πρότασης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους (δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) και θα απορρίψει κάθε πρόταση (π.χ. Προβόπουλου, Σάλλα) που θα προωθεί "επιμέρους" λύσεις για συγκεκριμένες τράπεζες.

Αυτό ήταν το μήνυμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου της ΟΤΟΕ, την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης συναντούσε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/03/985755.htm .

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Τσουκαλάς, υπογράμμισε ότι επισήμως και τεκμηριωμένα δεν έχει κατατεθεί στην ΟΤΟΕ καμιά νέα πρόταση, δηλώνοντας ότι "δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση μέσω δημοσιευμάτων". "Προς ψόγο" χαρακτήρισε επίσης το φαινόμενο να εμφανίζονται προτάσεις συγκεκριμένων τραπεζιτών ως φέρουσες την υποστήριξη κάποιων υπουργών.

Ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι η ΟΤΟΕ δεν μπορεί να δεχθεί πρόταση για ενιαίο ταμείο με τη μορφή ΝΠΔΔ, που η όποια κυβέρνηση θα μπορεί στο μέλλον να τροποποιήσει αυθαίρετα την ιδρυτική του συμφωνία.

Σημειώνεται ότι από τα 11 επικουρικά ταμεία στο χώρο των τραπεζών τα εννέα είναι "αυτοδιοικούμενα" σωματειακού τύπου, και όποια αλλαγή προϋποθέτει τη συναίνεση όλων των συμβαλλομένων.

Οι συνδικαλιστές προειδοποίησαν ότι θα αντιμετωπίσουν ως "συνταγματικό πραξικόπημα" κάθε απόπειρα παρέμβασης σε αυτό το καθεστώς.

Ακανθώδες επίσης χαρακτήρισαν το ζήτημα της κύριας σύνταξης των 18.000 υπαλλήλων της Εθνικής, Αγροτικής και ΕΤΒΑ που ως προς την κύρια σύνταξη θα πρέπει να μεταφερθούν στο ΙΚΑ.

Η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι θα δεχθεί αυτή τη "μεταφορά" υπό τον όρο να καλυφθεί το αναλογιστικό έλλειμμα που προκύπτει για το Ιδρυμα, και η ΟΤΟΕ συμφωνεί μεν, ζητώντας όμως να καλυφθεί το κόστος αυτό από τους τραπεζίτες και τον προϋπολογισμό (η ΟΤΟΕ ζητά να μεταφερθεί το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των σημερινών Ταμείων Τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ...).

Υπενθυμίζεται ότι από την 1.1.2005 οι τράπεζες οφείλουν να ακολουθήσουν τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα και να καταγράψουν το τμήμα των κεφαλαίων τους που δημιουργήθηκε από ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι των Ταμείων. Οι συνδικαλιστές έκαναν λόγο για υποχρεώσεις προς τον κλάδο επικούρισης της τάξης των 5,137 δισ. ευρώ, την ώρα που οι τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να συμβάλλουν στην όποια λύση του ασφαλιστικού με καταβολή της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Πάντως, η πίεση των διεθνών λογιστικών προτύπων είναι σημαντική, και το γεγονός αυτό δημιουργεί τη βάση για ενδεχόμενη "πολιτική συνεννόηση", που δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί στις επόμενες ημέρες με νέες προτάσεις που θα "αξιοποιούν" στοιχεία των προτάσεων Προβόπουλου και Σάλλα.

Ο κ. Τσουκαλάς έκλεισε τη συνέντευξη επαναλαμβάνοντας ότι στην ΟΤΟΕ δεν συζητούν "λύσεις κατά μόνας", και σημείωσε ότι στο ασφαλιστικό τα συνδικάτα έχουν δυνάμεις για να στηρίξουν τα αιτήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα