Κατοχύρωση κερδών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2004 19:00

ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ εκδηλώθηκαν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης νωρίς το απόγευμα ύστερα από την είδηση ότι τα μισθολόγια στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση μικρότερη απ΄ ό,τι αναμενόταν το Νοέμβριο.

Έως εκείνη την ώρα το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν θετικό και οι κυριότεροι δείκτες άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών με πρωταγωνιστή τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Θετικά επηρέασαν τον εν λόγω τομέα οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας μικροεπεξεργαστών Intel σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της για το τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.747,9 μονάδες (-0,1%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.783,5 μονάδες (-0,7%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.208,9 μονάδες (-0,2%).

Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 1.035,1 μονάδες με απώλειες 0,3%.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων λόγω των αποθαρρυντικών στοιχείων για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα στοιχεία ήταν αποθαρρυντικά και μετριάζουν την υπερβολικά αισιόδοξη εικόνα που είχε δημιουργηθεί», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort Wasserstein. Εκτιμά ωστόσο ότι η Fed θα προβεί και σε νέα αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο.

Η μετοχική τιμή της φινλανδικής εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων Nokia υποχώρησε κατά 2,83%. Ο τίτλος της ομοειδούς σουηδικής εταιρείας Ericsson απώλεσε 1,7%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών δεχόμενες πλήγμα από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Η γαλλική Total έκλεισε με απώλειες 0,5%.

Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας. Η μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics ενισχύθηκε κατά 0,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα