Goldcorp: 2,17 δισ. δολ. για την εξαγορά της Wheaton River

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2004 08:12

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της Wheaton River Minerals Ltd., αντί του ποσού των 2,59 δισ. δολ. Καναδά (2,17 δισ. δολ. ΗΠΑ), σε μετοχές, έκλεισε η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής χρυσού του Καναδά, Goldcorp, προκειμένου να αποκτήσει ορυχεία εκτός της Βορείου Αμερικής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Robert McEwen.

Οι επενδυτές της Wheaton River, θα πάρουν μία μετοχή της Goldcorp, για κάθε τέσσερις μετοχές που κατέχουν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Αυτό σημαίνει, ότι, η αξία της Wheaton River, ανέρχεται σε περίπου 4,29 δολ. Καναδά η μία, περίπου 14% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, στο Χρηματιστήριο του Τορόντο.

Ο συνδυασμός των εταιρειών, θέτει τέλος στην ανάγκη της αντικατάστασης του McEwen, 54 ετών, ο οποίος τον Σεπτέμβριο είπε, ότι σχεδίαζε να αποχωρήσει και δίνει στην Wheaton River τον συνεταίρο που έψαχνε από την προηγούμενη προσπάθεια συγχώνευσης τον Ιούλιο, που δεν έγινε. Ο επικεφαλής της Wheaton River, Ian Telfer, 58 ετών, θα αναλάβει τη θέση του Chief Executive Officer (CEO) της Goldcorp και ο McEwen, θα γίνει πρόεδρος.

Οι δύο εταιρείες θα παράγουν από κοινού, περισσότερο από 1,1 εκατ. ουγγιές χρυσού το 2005, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Goldcorp στο Τορόντο, αλλά θα παραμείνει πίσω από την τρίτη σε μέγεθος παραγωγό χρυσού του Καναδά, την Kinross Gold Corp., ενώ προβλέπει να παράγει περίπου 1,7 εκατ. ουγγιές χρυσού το 2006. Η Barrick Gold Corp., κατέχει την πρώτη θέση του κλάδου στον Καναδά, με ετήσια παραγωγή μεγαλύτερη από πέντε εκατ. ουγγιές.

Οι μετοχές της Goldcorp, κέρδιζαν 10 σεντς, φθάνοντας στα 17,15 δολ. Καναδά η μία, στο Χρηματιστήριο του Τορόντο στις 3 Δεκεμβρίου. Οι μετοχές της Wheaton River σημείωναν άνοδο έξι σεντς, φθάνοντας στα 3,76 δολ. Καναδά η μία.

Σύμφωνα με τον McEwen, η συγχώνευση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005. Η Goldcorp προσέλαβε την GMP Securities Ltd. ως οικονομικό σύμβουλο και την Fraser Milner Casgrain LLP, για τα διαδικαστικά. Από την πλευρά της Wheaton River, οικονομικός σύμβουλος ανέλαβε η Merrill Lynch & Co. και για τα διαδικαστικά η Davies Ward Phillips & Vineberg LLP.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα