Carl Zeiss, EQT Partners: 815 εκατ. δολ. για τη Sola International

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2004 10:00

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της κατασκευάστριας φακών, Sola International Inc., αντί του ποσού των 815 εκατ. δολ. σε μετρητά, έκανε η γερμανική Carl Zeiss AG, που κατασκευάζει laser για τον τομέα της ιατρικής και η σουηδική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, EQT Partners AB.

H Carl Zeiss και η EQT, θα απορροφήσουν το χρέος της Sola, που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, ύψους περίπου 285 εκατ. δολ., όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εταιρείας. Οι δύο εταιρείες, θα καταβάλλου 28 δολ. για κάθε μία μετοχή της Sola ή 27% υψηλότερα της τιμής κλεισίματος, την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

Η συγχώνευση, θα βοηθήσει την Sola, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Jeremy C. Bishop. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από της ίδρυσής της, το 1994, η EQT έχει εισπράξει περίπου 2,3 δισ. ευρώ από την αγοραπωλησία εταιρειών.

Για την Carl Zeiss, αυτή η συμφωνία είναι η δεύτερη, που έκλεισε μέσα στο τελευταίο δίμηνο. Τον Οκτώβριο, συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά της Laser Diagnostic Technologies Inc., σε τιμή που δεν ανακοινώθηκε. Η συμφωνία αυτή, ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου.

Η νέα συμφωνία, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2005, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Sola, ο εκπρόσωπος της οποίας, Jeff Cartwright, δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε για το θέμα, κατά τις εργάσιμες ώρες. Από την άλλη πλευρά, ο Michael Kaschke, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Carl Zeiss, επίσης δεν απάντησε.

Οι μετοχές της Sola, κέρδιζαν 37 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 22,11 δολ. η μία την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στο New York Stock Exchange (NYSE). Συνολικά μέσα στο έτος, έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 18%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα