Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 19:04
UPD:19:12
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων της Τζάνετ Γέλεν στα πλαίσια της κατάθεσής στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, όπου ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών για συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής τόνωσης της οικονομίας από την Fed, για αρκετό διάστημα ακόμη.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,27%, o δείκτης FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,41%, ο DAX ενισχύθηκε 0,21%,και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,19%.

Ωστόσο, τόσο ο ισπανικός ΙΒΕΧ όσο και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισαν με απώλειες, 0,13% και 0,39% αντίστοιχα, μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν στην Ιταλία για το χρέος της και στην Ισπανία για το έλλειμμά της κατά το 2014, εφιστώντας τους την προσοχή για τον κίνδυνο να μην ανταποκριθούν στους στόχους.

Όπως δήλωσε η Κομισόν, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 της Ιταλίας και της Ισπανίας, υπάρχει κίνδυνος να μην συμβαδίζει με τους κανόνες του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Κατά την κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσαίς χθες, η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να μειώσει το πρόγραμμα τόνωσης σύντομα, εκφράζοντας την ανησυχία της για την οικονομία, την υποτονική αύξηση των θέσεων εργασίας και το χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού. Συνολικά, είχε θεωρηθεί ως υπέρμαχος των μέτρων τόνωσης και πολύ ευθυγραμμισμένη με τις απόψεις του Μπεν Μπερνάνκε. 

Oι μετοχές της Vivendi ενισχύθηκαν 2,91%, καθώς η  γαλλική πολυεθνική του κλάδου των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε αποτελέσματα κερδοφορίας τα οποία ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μετοχές της Safran έκλεισαν με πτώση 3,8% μετά την ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί,  ότι το κράτος έχει πουλήσει το 4,7% του μεριδίου του στην εταιρεία. 

Οι μετοχές της ελβετικής εταιρείας κατασκευής σοκολάτας, Barry Callebaut, ενισχύθηκαν κατά 2,91% μετά την αναβάθμισή της από την UBS σε «buy» από «ουδέτερη» στάση.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα