Mικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 12:09
UPD:12:25
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Mικτές τάσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το ράλι που κατέγραψαν χθες λόγω των υποστηρικτικών για τη συνέχιση των μέτρων τόνωσης της Fed, σχολίων της αντιπροέδρου και υποφήφιας επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 ενισχύεται 0,05%, ο FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει άνοδο 0,29%, ο DAX σημειώνει απώλειες 0,10%, ο CAC 40 κινείται 0,08 χαμηλότερα, ενώ πτώση 0,32% και 0,90% καταγράφουν ο ΙΒΕΧ και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Κατά την κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσαίς χθες, η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να μειώσει το πρόγραμμα τόνωσης σύντομα, εκφράζοντας την ανησυχία της για την οικονομία, την υποτονική αύξηση των θέσεων εργασίας και το χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού. Συνολικά, είχε θεωρηθεί ως υπέρμαχος των μέτρων τόνωσης και πολύ ευθυγραμμισμένη με τις απόψεις του Μπεν Μπερνάνκε.  

«Είδαμε ήδη ένα μεγάλο ράλι στην Ευρώπη χθες, οπότε η άνοδος στις αμερικανικές μετοχές είχε ήδη προεξοφληθεί, γι' αυτό και σήμερα οι αγορές κινούνται με υποτονικούς ρυθμούς» όπως επισημαίνει ο Σταν Σάμου, στρατηγικός αναλυτής στην IG Markets.

Εν τω μεταξύ, στη Φρανκφούρτη, ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Bundesbank δήλωσεστο CNBC ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις λιτότητας που εφαρμόζονται στα αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης θα αρχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομίες τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η «μεταρρυθμιστική κόπωση» θα είναι «πολύ, πολύ κακή» και «πολύ, πολύ επικίνδυνη».

Οι μετοχές του κλάδου των μέσων μαζική ενημέρωσης σημειώνουν σημαντικά κέρδη, με τις μετοχές της Vivendi να κερδίζουν περισσότερο από 2%, καθώς η  γαλλική πολυεθνική ανακοίνωσε αποτελέσματα κερδοφορίας τα οποία ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μετοχές της Safran υποχωρούν 3,6% μετά την ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί,  ότι το κράτος έχει πουλήσει το 4,7% του μεριδίου του στην εταιρεία.  

Οι μετοχές της Barry Callebaut, της ελβετικής εταιρείας κατασκευής σοκολάτας, ενισχύονται κατά 3,67% μετά την αναβάθμισή της από την UBS σε «buy» από «ουδέτερη» στάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα