Τι θα πει σήμερα η Γέλεν για την πολιτική της Fed

Εκτιμήσεις Goldman Sachs, Citi, Nomura και Credit Agricole
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 14:40
UPD:14:40
REUTERS/ROBERT GALBRAITH

Η υποψήφια επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν (φωτογραφία αρχείου).

 

Το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, ως υποψήφια επικεφαλής και αντικαταστάτρια του Μπεν Μπερνάνκι στο τιμόνι της Fed, για ενδείξεις σχετικά με το «αύριο» της πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας. Η Goldman Sachs, η Citi, η Nomura και η Credit Agricole δίνουν τις εκτιμήσεις τους για το τι πρόκειται  να καταθέσει.

Goldman Sachs : Μετά τα καλύτερα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, το γεγονός-κλειδί είναι η ακρόαση στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, της Τζάνετ Γέλεν. Αναμένεται πως η νυν αντιπρόεδρος της Fed θα είναι σχετικά επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τη συζήτηση των πιθανών μελλοντικών αποφάσεων πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας. Παρ' όλα αυτά, η κατάθεσή της μπορεί να βοηθήσει να διευκρινιστεί η θέση της σχετικά με τη νομισματική πολιτική και την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας.

Citi : Αν η Γέλεν υποδηλώσει ότι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας είναι ικανοποιητική για να ξεκινήσει το tapering, θα είναι μία επιθετική ρητορική. Αν δηλώσει ότι θέλει να δει περαιτέρω επιτάχυνση της οικονομίας, που είναι και το πλέον πιθανό, η ρητορική της θα είναι υποστηρικτική για τις αγορές καθώς θα θεωρηθεί ήπια. Είναι δύσκολο για την Γέλεν να υποστηρίξει ότι το tapering δεν αποτελεί σύσφιξη της νομισματικής και θα είναι εξαιρετικά... ήπιο το να δηλώσει ότι ο ρυθμός του tapering εν μέρει θα εξαρτηθεί από τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Nomura : Η Γέλεν θα αποφύγει μάλλον λεπτομερείς απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική της Fed. Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται απίθανο να πει κάτι οριστικό σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα αγορών assets , ή για πιθανές μεταβολές στο forward guidance. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της FOMC. Είναι απίθανο να υποστηρίξει μια συγκεκριμένη πορεία δράσης και να παρουσιάσει απόψεις που είναι έξω από την τρέχουσα άποψη της FOMC σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Ένα σημαντικό μέρος της κατάθεσης είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων, παρά τη νομισματική πολιτική. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις της Γέλεν δεν είναι πιθανό να φανούν υποστηρικτικές για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Η γενική εντύπωση της κατάθεσής της θα είναι ανάλογη της φήμης της,  δηλαδή ότι είναι υπέρμαχος των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Credit Agricole:  Η Γέλεν υπήρξε υποστηρικτής των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και πιστεύει ότι η στρατηγική της Fed για την οικονομία θα επιτευχθεί καλύτερα με τη διατήρηση της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής. Ο στόχος της Fed παραμένει η στήριξη της ανάκαμψης και η χαμηλότερη ανεργία. Η Γέλεν έχει υπάρξει υπέρμαχος του forward guidance και και της βελτίωσης της επικοινωνιακής πολιτικής της Fed. Ωστόσο, δεν αναμένεται να μπει σε νέα μονοπάτια σε ό,τι αφορά τις προοπτικές πολτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα