Πτωτικά κινείται το ευρώ

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 12:49
UPD:14:25
EPA/OLIVER BERG

Σταθερά κινείται σήμερα το δολάριο έναντι του καλαθιού των βασικών νομισμάτων, μετά τα χθεσινά σχόλια από την υποψήφια πρόεδρο της Fed, Τζάνετ Γέλεν, ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα πρέπει να περιμένει κι άλλο προτού ξεκινήσει το tapering. Αντίθετα, μετά το υψηλό μίας εβδομάδας που άγγιξε σήμερα, το ευρώ υποχωρεί αυτήν την ώρα λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Στις χθεσινές της παρατηρήσεις, τις οποίες προετοίμασε για τη σημερινή της κατάθεση στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, η Γέλεν αναφέρει ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι υψηλό και ότι, τόσο η πορεία της αγοράς εργασίας όσο και αυτή της οικονομίας, είναι πολύ κάτω από τη δυναμική τους.

Οι επενδυτές αντέδρασαν οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου χαμηλότερα, στο 2,688%, από το υψηλό δύο μηνών που είχε αγγίξει την Τρίτη και το 2,792%.

Ο δείκτης δολαρίου κινείται σταθερά στις 80.948 μονάδες, αφού είχε υποχωρήσει 0,3% χθες.

Το ευρώ άγγιξε υψηλο μίας εβδομάδας νωρίτερα, και το 1,3499 έναντι του δολαρίου, ωστόσο τώρα υποχωρεί στο 1,3434 με πτώση 0,37%, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας σημείωσε επιβράδυνση στο γ’ τρίμηνο στο 0,3% από 0,7% στο β’ τρίμηνο, και ότι η Γαλλία επέστρεψε στην ύφεση.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως τα σχόλια της Γέλεν άφησαν να εννοηθεί ότι η Fed θα συνεχίσει με την τρέχουσα χαλαρή νομισματική πολιτική της, ενώ εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε πως η Fed δεν βιάζεται να προχωρήσει στη μείωση του ρυθμού αγορών assets.

Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι τα σχόλια της Γέλεν δεν ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένα, η σημερινή της κατάθεση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς ίσως δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την πιθανότητα του tapering.

Το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,5% έναντι του γεν στο 99,68, κοντά στο υψηλό δύο μηνών του 99,80 που άγγιξε την Τρίτη.

Το ευρώ ενισχύεται 0,3% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στο 134,24.

Σε αντίθεση με τις παρατηρήσεις της Γέλεν, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνεϊ, έδωσε μια αισιόδοξη εκτίμηση για την προοπτική της οικονομίας της Βρετανίας, λέγοντας ότι η ανάκαμψη έχει εδραιωθεί.

«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δεν χρειάζεται κανείς να είναι αισιόδοξος για να δει ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο», δήλωσε χαρακτηριστικά, αν και έσπευσε να τονίσει ότι η BOE δεν είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα.

Η στερλίνα υποχωρεί 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,6033, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί  το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών της κερδών που άγγιξαν το 0,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα