Ταϊλάνδη: Οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης πλέον του έτους

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 09:03

ΜΕ ΤΟΥΣ χαμηλότερους ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ταϊλάνδης, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών των καυσίμων, σε συνδυασμό με τα βίαια επεισόδια στις νότιες επαρχίες της και την επιδημία της νόσου των πουλερικών, που έβλαψε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

O πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Thaksin Shinawatra, προσπαθεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, εν αναμονή των εθνικών εκλογών το επόμενο έτος.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 6% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση – αναθεωρημένα στοιχεία – κατά 6,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, στην Μπανγκόκ.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι συγκρούσεις στα νότια της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα, τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ η αύξηση της τιμής της βενζίνης, σε ποσοστό της τάξης του 24%, έκανε φτωχότερους τους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Thaksin Shinawatra, προσπαθεί να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και την αισιοδοξία πριν από τις γενικές εκλογές το επόμενο έτος, υποσχόμενος ότι θα δαπανήσει επιπλέον 50 δισ. μπατ (1,3 δισ. δολ.) την οικονομική χρήση που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Η οικονομία θα συνεχίσει να υποχωρεί το τέταρτο τρίμηνο, εξ αιτίας της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού», ανέφερε ο Ampon Kittiampon, μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου, συμπληρώνοντας: «Η οικονομία θα κινδυνεύσει το επόμενο έτος, από την αύξηση των τιμών του ντήζελ και της βίας στα νότια της χώρας».

Στις 30 Νοεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είχε πει, ότι, η μείωση της εμπιστοσύνης, ωθεί τους καταναλωτές στο να κάνουν οικονομίες, παρά να ξοδεύουν τα χρήματά τους. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα 18 μηνών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας. Οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3%, μετά την αύξησή τους κατά 3,2%, που ήταν τον προηγούμενο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα