Συμπεράσματα Συμβουλίου Ecofin για την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 16:40

Ολοκληρώθηκε με τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών ECO-FIN της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και η τελευταία συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος κατά τη διάρκεια της περιόδου 1997-2003.

Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, όπου ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια παρουσίασε τον τελικό απολογισμό, καθώς και τη σχετική έκθεση με την ιστορική αναδρομή και την απόδοση ευθυνών.

Στην έκθεσή του ο κ. Αλμούνια επιρρίπτει τη βασική ευθύνη στην προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι εκτός των αντικειμενικών τεχνικών αδυναμιών, υπήρξε και απροθυμία συμμόρφωσης και σε πολιτικό επίπεδο.

Στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ecofin αναγνωρίζεται η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και η στενή συνεργασία της με την Eurostat, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρέμεναν εκκρεμή, ενώ αποδίδονται ευθύνες και στα κοινοτικά όργανα για τον ελλιπή έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.

Το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ecofin σχετικά με το θέμα της απόδοσης ευθυνών για την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων έχει ως εξής:

«Τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας κατά την περίοδο από το 1997, όπως περιγράφονται στην τελική έκθεση της Eurostat, επιβεβαιώνουν ότι, βάσει των κανόνων του ESA95, τα ελλείμματα ήταν σταθερά πάνω από την τιμή αναφοράς που καθορίζεται από το άρθρο 104 της Συνθήκης. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και τη στενή συνεργασία της με την Eurostat, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρέμεναν εκκρεμή για μεγάλο χρονικό διάστημα και να τα καταστήσουν συμβατά με τις απαιτήσεις του ESA95.

Η έκταση και το μέγεθος της αναθεώρησης των παλαιότερων στοιχείων στην ελληνική περίπτωση είναι μοναδικά και πολύ σοβαρά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη γενικότερη αξιοπιστία του πλαισίου ελέγχου των στοιχείων επί πολυμερούς βάσης.

Αξιόπιστα και έγκαιρα στατιστικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και τον έλεγχο των στοιχείων επί πολυμερούς βάσης και αποτελούν καθοριστική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο. Γι’ αυτό, οι υπουργοί καλωσορίζουν την έκθεση της Επιτροπής αναφορικά με το θέμα απόδοσης ευθυνών, η οποία παρουσιάζει την ανάλυση της Επιτροπής ως προς την απόδοση ευθυνών για τις συνεχείς αδυναμίες στην παροχή και πιστοποίηση ακριβών στοιχείων.

- Πρώτον, η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι ελληνικές στατιστικές αρχές δεν παρείχαν ακριβείς πληροφορίες στην Eurostat για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης εμφάνιζαν σοβαρή αδυναμία στην παροχή των απαιτούμενων στοιχείων. Οι υπουργοί παροτρύνουν τις ελληνικές αρχές να εξάγουν τα αναγκαία συμπεράσματα.

- Δεύτερον, το Συμβούλιο θεωρεί επίσης ως σοβαρή αιτία ανησυχίας – όπως αναγνωρίζει η έκθεση - το γεγονός ότι η Eurostat πιστοποίησε την ειδοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας το Μάρτιο 2000, παρά τα σημαντικά εκκρεμή θέματα που σχετίζονταν με τα δημοσιονομικά στοιχεία.

- Τρίτον, οι Εκθέσεις Σύγκλισης της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επεσήμαναν προς το Συμβούλιο πιθανά προβλήματα αναφορικά με τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

- Τέταρτον, ενώ αποτελεί πρωταρχική ευθύνη της Επιτροπής να αξιολογεί τα στοιχεία που παρέχονται από τα κράτη μέλη, η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC) και το Συμβούλιο θα μπορούσαν να αξιολογούν πιο προσεκτικά την ποιότητα των στοιχείων που παρέχονται από κάθε κυβέρνηση. Το Συμβούλιο σημειώνει την απόφαση της Επιτροπής να ξεκινήσει μια διαδικασία παράβασης, ως λογική συνέπεια της έκθεσής της αναφορικά με την απόδοση ευθυνών. Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα του τρόπου βελτίωσης της διαχείρισης του Ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος στις αρχές του νέου έτους».

Την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες η Κομισιόν θα εξετάσει και το θέμα της Ιταλίας για την οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι και αυτή παρουσίαζε παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, καθώς και το τι πρόκειται να γίνει με τη διαδικασία σε βάρος της Γερμανίας και της Γαλλίας για το θέμα των ελλειμμάτων τους.

Τόσο το αμερικανικό Dow Jones Newswires, όσο και το γερμανικό VWD, επιμένουν πως υπάρχει έκθεση της Κομισιόν, η οποία συζητήθηκε στο Συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία η ιταλική κυβέρνηση δεν τηρούσε από το 1997 το κριτήριο του ελλείμματος και προκειμένου να μπει η χώρα στη ζώνη του ευρώ, έδινε στις Βρυξέλλες παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με ξένα πρακτορεία και σε ό,τι αφορά τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Κομισιόν προτίθεται να συστήσει στο Συμβούλιο των Υπουργών να περιμένει τις εξελίξεις των μεγεθών των προϋπολογισμών τους για το 2005, προτού προβεί σε περαιτέρω ενέργειες σε βάρος τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα