Μικρή πτώση για το δολάριο, ανάκαμψη του ευρώ

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 12:44
UPD:12:53
EPA/FILIPPO MONTEFORTE

Το δολάριο υποχωρεί σήμερα, αλλά εξακολουθεί να κινείται κοντά στο υψηλό δύο μηνών έναντι του γεν, με την βοήθεια των προσδοκιών ότι η Fed αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων. Το ευρώ συνεχίζει την ανάκαμψη από τα χαμηλά επτά εβδομάδων που άγγιξε την περασμένη Πέμπτη λόγω της ΕΚΤ.

Μετά από τα πολύ ισχυρά στοιχεία μισθοδοσίας των ΗΠΑ των Οκτώβριο, πολλοί επενδυτές έχουν αρχίσει και επανεκτιμούν το «πότε» τελικά η Fed θα προχωρήσει σε tapering, με την προσοχή να είναι τώρα στραμμένη στα σχόλια της υποψήφιας προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, αύριο στη Γερουσία.

Από τότε που η Γέλεν έγινε υποψήφια διάδοχος του Μπεν Μπερνάνκε,  δεν έχει μιλήσει ιδιαίτερα, σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας. Η αγορά την θεωρεί υπέρμαχο της τρέχουσας πολιτικής της Fed, και οποιοδήποτε σχόλιο αύριο, το οποίο θα κινηθεί εκτός αυτών των πλαισίων αναμένεται να έχει σημαντικο αντίκτυπο στην αγορά, γι αυτό και η κατάθεσή της στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, ανεμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως τονίζει η Daiwa Capital Markets.

Το δολάριο υποχωρεί 0,2% έναντι του γεν στο 99.46, μετά το υψηλό δύο μηνών και το 99.80 που άγγιξε την Τρίτη. Το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,4% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, καθώς άντλησε δύναμη από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ τείνουν να ευνοούν το δολάριο, καθιστώντας το χρέος σε δολάρια πιο ελκυστικό για τους επενδυτές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σχεδόν 20 μονάδες βάσης από την ημέρα της ανακοίνωσης των στοιχείων μισθοδοσίας.

Ο δείκτης δολαρίου, κινείται κοντά στο υψηλό δύο μηνών των 81.482 μονάδων που άγγιξε την Παρασκευή και ανέρχεται στις 81.082 μονάδες, 0,1% χαμηλότερα από χθες.

Χθες, ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα, Ντένις Λόκχαρτ, δήλωσε πως δεν αποκλείει μια σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συενδρίαση του Δεκεμβρίου, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης.

Το ευρώ συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από το χαμηλό επτά εβδομάδων των 1,3295 δολαρίων που «χτύπησε» αμέσως μετά την αιφνιδιαστική απόφασης της μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την περασμένη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, το ευρώ ενισχύεται 0,1% στο 1,3447 έναντι του δολαρίου, έχοντας αυξηθεί 0,6% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.  

«Η άνοδος στο ευρώ όλη την εβδομάδα οφείλεται στο shοrt-covering», όπως επισημαίνει ο Τζέφρει Χάλεϊ, επικεφαλής της αγοράς νομισμάτων στην Saxo Capital Markets .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα