Gazprom: Δάνειο 10 δισ. δολ. από έξι τράπεζες για την Yukos

Σύμφωνα με τραπεζίτες
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 08:26

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 10 δισ. δολ., από έξι τράπεζες, των οποίων ηγείται η Deutsche Bank AG, θα δανειστεί η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, ρωσική OAO Gazprom, προκειμένου να αποκτήσει το κύριο τμήμα παραγωγής της ΟΑΟ Yukos Oil Co., σύμφωνα με τραπεζίτες που εμπλέκονται στο θέμα της συγχώνευσης.

Η ABN Amro Holding NV, η BNP Paribas SA, η Calyon, η Dresdner Kleinwort Wasserstein και η JPMorgan Chase & Co., στηρίζουν το δάνειο, το οποίο θα συνδεθεί με την εταιρεία, πριν από την πώληση των ομολόγων, το επόμενο έτος, ανέφεραν οι ίδιοι.

Η Gazprom θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να πλειοδοτήσει για την αγορά του τμήματος της Yukos, OAO Yuganskneftegaz, το οποίο εξάγει 1,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, στη δημοπρασία που έχει οριστεί για τις 19 Οκτωβρίου. Η Deutsche Bank, σύμβουλος της εταιρείας, έχει εισηγηθεί στην Gazprom την αγορά της Yugansk και σκοπεύει να προχωρήσει στην εξαγορά και άλλων ρωσικών εταιρειών, με στόχο να καταστεί μέσα σε έξι χρόνια, μία εταιρεία του βεληνεκούς της rival Exxon Mobil Corp., σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος πετρελαιοειδών της, Sergei Bogdanchikov, στις 30 Νοεμβρίου.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ενέκρινε τα σχέδια της Gazprom για την αγορά της κρατικής OAO Rosneft, δημιουργώντας την ηγέτιδα εταιρεία φυσικού αερίου, σε εθνικό επίπεδο, με περίπου το 8% της οικονομίας της Ρωσίας. Η χώρα πουλά το τμήμα Yugansk, της Yukos, προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερο από 20 δισ. δολ. που οφείλει σε φόρους η Yukos.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, αναρριχήθηκαν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα και στα 55,67 δολ. το βαρέλι στις 25 Οκτωβρίου. Από τότε, μέχρι σήμερα, έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 25%.

Η εκπρόσωπος της Deutsche Bank, Joanna McCulloch, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της λήψης του δανείου, ενώ ο εκπρόσωπος της Gazprom, Sergei Kupriyanov, δεν βρέθηκε για να του τεθεί το ερώτημα από το Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα