Ανοδικά το δολάριο, πιέσεις στο ευρώ

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 12:33
UPD:14:10
Shutterstock

Το δολάριο ενισχύεται στο υψηλό ενός μηνός έναντι του γεν, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σύντομα στο tapering. Aπώλειες σημειώνει το ευρώ.

Οι άνοδος στις ιαπωνικές μετοχές «βάρυνε» σήμερα γιεν, το οποίο συνήθως αποδυναμώνεται όταν οι επενδυτική όρεξη για ρίσκο ενισχύεται.

Το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,6% έναντι του γεν, στο 99,80, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Σεπτεμβρίου, αν και αντιμετώπισε αντίσταση στο επίπεδο των 100 γεν, και της πρόσφατης κορυφής του 100,62.

Οι εκτιμήσεις έχουν ενταθεί ότι η Fed θα προχωρήσει στην μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, νωρίτερα παρά αργότερα, μετά και τα πολύ καλά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που ενίσχυσαν το αμερικάνικο νόμισμα.

Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία στο μέτωπο της μισθοδοσίας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αλλά και οι προοπτικές για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, μπορεί να βοηθήσουν το δολάριο, δήλωσε ο Νιλς Κρίστενσεν, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς νομισμάτων στην Nordea.

Ο δείκτης δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,3% στις 81.315 μονάδες, κοντά στα υψηλά δύο μηνών και τις 81.482 μονάδες που βρέθηκε την Παρασκευή.

Το ευρώ υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,3381, απέχοντας ωστόσο από το χαμηλό δύο μηνών και το 1,3295 που άγγιξε την περασμένη Πέμπτη, μετά την αιφνίδια μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με την Fed έτοιμη να περιορίσει τα μέτρα τόνωσης και την ΕΚΤ να δεσμεύεται στην χαλαρωτική νομισματική πολιτική για την ώρα, οι αναλυτές αναμένουν πως οι πιέσεις στο ευρώ έναντι του δολαρίου θα διατηρηθούν.

Σύμφωνα με την BNP Paribas οι οποιαδήποτε ανάκαμψη του ευρώ αποτελεί ευκαιρία για άνοιγμα νέων short θέσεων έναντι του δολαρίου και της στερλίνας, καθώς και των νομισμάτων υψηλότερης απόδοσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα