Αλογοσκούφης: Κλείνει οριστικά το θέμα αναθεώρησης των στοιχείων

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 14:46
UPD:15:14

Αποκλειστική ευθύνη του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η προσαρμογή των δημοσιονομικών στην περίπτωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση εάν επιβληθούν απο το ΕCOFIN μέτρα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν και εκείνες προβλήματα υπερβολικού ελλείμματος.

Παράλληλα, o κ. Αλογοσκούφη είπε ότι γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. για την αναθεώρηση των διαδικασιών που αφορούν τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος και ότι οι συζητήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, ο υπουργός είπε ότι το Συμβούλιο συμφώνησε πως οι ελληνικές στατιστικές αρχές δεν παρείχαν ακριβείς πληροφορίες στη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (EUROSTAT) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε ακόμα πως οι αρχές αυτές εμφάνιζαν σοβαρή αδυναμία στην παροχή των απαιτούμενων στοιχείων, ενώ κατανέμονται και ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες δεν επισήμαναν προς το Συμβούλιο πιθανά προβλήματα αναφορικά με τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε επίσης πως «κλείνει οριστικά το θέμα αναθεώρησης των στοιχείων» και ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα απαντήσει στην επιστολή-σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επανέλαβε επίσης ότι οι κινδυνολογίες που εκπορεύτηκαν απο την αντιπολίτευση ενταφιάστηκαν οριστικά.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, το Συμβούλιο εκτός του θέματος των δημοσιονομικών στοιχείων που αφορούν την Ελλάδα, συζήτησε και άλλα θέματα, όπως οι οικονομικές προοπτικές για το χρονικό διάστημα 2007-2013, η καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, η εποπτεία των ισολογισμών των επιχειρήσεων κ.α.

Απαντώντας εξάλλου για την πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ'ΚΠΣ), ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν είχε ικανοποιητικές επιδόσεις και ότι η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει επιταχύνει τους ρυθμούς απορρόφησης κεφαλαίων και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο και στο μέλλον.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. υπουργός ανέφερε ότι οι εισπράξεις του Δημοσίου αναμένεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα