Ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων ζήτησε ο Δ. Σιούφας

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 18:34

Την ταχύτερη μείωση των τιμών στην αγορά πετρελαιοειδών, ώστε οι μειωμένες τιμές να φθάσουν άμεσα στον καταναλωτή, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ευχόμενος η αποκλιμάκωση αυτή να είναι μόνιμη.

Μετά το τέλος συνάντησης με τα προεδρεία των Συνδέσμων των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Σαλαγκούδη και του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης, Νίκου Στεφάνου, ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι πλέον διαμορφώνονται οι δυνατότητες για σημαντική μείωση των τιμών και ζήτησε από τους οργανωμένους φορείς της αγοράς να επιδείξουν την ίδια υπεύθυνη συμπεριφορά, που επέδειξαν στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κατάσταση της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών και η προσαρμογή της στις τρέχουσες συνθήκες της διεθνούς αγοράς που ευνοούν την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στη συστηματοποίηση των ελέγχων, τονίζοντας ότι το υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε τυχόν παρεκκλίσεις από τους εμπλεκόμενους.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σαλαγκούδης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Κατά το διάστημα αυτό παρουσιάζεται μια αποκλιμάκωση στη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου. Ευχόμαστε βέβαια η μείωση αυτή να έχει διάρκεια, ενώ φυσικά θέλουμε αυτή η αποκλιμάκωση να περάσει και στην ελληνική αγορά. Στο παρελθόν είχαμε συνηθίσει οι τιμές στην Ελλάδα να ανεβαίνουν, αλλά πολύ δύσκολα να μειώνονται. Επισημάναμε την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε αυτό τώρα να μη συμβεί. Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων να επιδείξουν την ίδια υπευθυνότητα που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα, οπότε οι έλληνες καταναλωτές απόλαυσαν χαμηλότερες αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών. Πιστεύω ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα οι τιμές θα αποκλιμακωθούν και στην ελληνική αγορά».

Σε ερώτηση για το αν υπήρξαν πιέσεις προς τις εταιρείες ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη μείωση των τιμών, ο κ. Σαλαγκούδης απάντησε: «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς, με αποτέλεσμα να πετύχουμε όλοι μαζί, κάτι το οποίο θεωρώ επίτευγμα για την Ελλάδα. Δηλαδή είχαμε τη μικρότερη αύξηση στις τιμές της αμόλυβδης, που έχει και τη μεγαλύτερη κατανάλωση, από όλες τις ευρωμεσογειακές χώρες. Θέλουμε αυτό που συνέβη με την αμόλυβδη να το πετύχουμε και στο πετρέλαιο θέρμανσης στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν οι υπεύθυνοι φορείς της αγοράς θα το επιδείξουν και τώρα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα