Ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 12:44
UPD:13:07
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Προσπάθεια ανάκαμψης επιχειρεί σήμερα το ευρώ, μετά την βουτιά της περασμένης εβδομάδας λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων, ενώ κοντά στο υψηλό δύο μηνών διαπραγματεύεται το δολάριο έναντι του καλαθιού των βασικών μετά το ευρύ ράλι που κατέφραψε την περασμένη εβδομάδα, μετά τα αισιόδοξα στοιχεία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις πως η Fed θα προχωρήσει στο tapering ίσως και τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί 0,1% στις 81.262 μονάδες , αλλά παραμένει σε οπτική επαφή με το υψηλό δύο μηνών των 81.482 μονάδων που άγγιξε την Παρασκευή, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι στις ΗΠΑ προστέθηκαν 204.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα , την στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 125.000 νέες θέσεις εργασίας .

Τα στοιχεία ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά καθώς αφορούσαν έναν μήνα όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη με το κλείσιμο μερικών εκ των βασικών της λειτουργειών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι σε πιο στέρεα βάση από ό, τι αναμενόταν .

«Η αγορά έχει επαναξιολογήσει τις προσδοκίες για το tapering πλέον, με τα νέα στοιχεία να ανοίγουν την πόρτα για μία πρόωρη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, ακόμα και τον Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο, και όχι τον Μάρτιο του 2014, όπως αρχικά αναμενόταν», επισημαίνει ο Σιμ Μο Σιόγκ, στρατηγικός αναλυτής της αγοραάς νομισμάτων Bank of Singapore. Το δολάριο θα παραμείνει υπο στήριξη το επόμενο διάστημα, όπως πρσθέτει.

Παρ 'όλα αυτά , ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκε και άλλοι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας, δήλωσαν πως υπάρχει ακόμη πολύ περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ποσοστού, γεγονός που υποδηλώνει τη συνέχιση της στήριξης της αγοράς με μέτρα τόνωσης.

Το βασικό σενάριο της Barclays Capital παραμένει ότι η Fed θα αρχίσει το tapering τον Μάρτιο του 2014, αλλά τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας, κρατούν την πιθανότητα να συμβεί νωρίτερα, ακόμη και τον Δεκέμβριο, στο τραπέζι.  Όπως σημειώνει, η επόμενη έκθεση για την απασχόληση του Νοεμβρίου, θα είναι κρίσιμη για την απόφαση της Fed.

Το δολάριο διατηρείται σταθερό έναντι του γιεν στα 99,04 μετά τα κέρδη της τάξης του 1% την Παρασκευή .

Το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά στα 1,3395 δολάρια με άνοδο 0,19%, αλλά κοντά στο χαμηλό δύο μηνών του 1,3295 που άγγιξε την Πέμπτη, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εξέπληξε την αγορά με την μείωση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό 0,25%.

Το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ δήλωσε το Σάββατο ότι η τράπεζα μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια και να παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως προσθέτει η Barclays Capital, οι προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα οδηγήσουν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου χαμηλότερα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα