Υπέρβαση 71 δισ. δρχ. στα δημόσια έσοδα το επτάμηνο

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2001 17:14

Ικανοποιητικά εξελίσεται η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και στο σκέλος των δαπανών.

Συγκεκριμένα, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα σε σχέση με το ίδιο επτάμηνο του 2000 τα δημόσια έσοδα παρουσίασαν αύξηση 9% έναντι ετήσιου στόχου 8%, δημιουργώντας υπέρβαση της τάξης των 71 δισ. δρχ. Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν αύξηση 7,7% έναντι ετήσιου στόχου 7,9%, κινούμενες για έβδομο συνεχή μήνα εντός των ορίων του προϋπολογισμού.

Εντός του ετήσιου στόχου για αύξηση 7,4% κινούνται και οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες παρουσιάζουν στο επτάμηνο αύξηση 7,3%. Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους κινούνται με ρυθμό αύξησης 0,1% έναντι ετήσιου στόχου για μείωση 2,1%.

Εξηγώντας την εξέλιξη αυτή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς τόνισε ότι οι δαπάνες για τόκους εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες έναντι των προηγούμενων μηνών και θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος του προϋπολογισμού. Αυτό, με δεδομένο ότι οι δαπάνες για τόκους είναι παραδοσιακά αυξημένες το πρώτο εξάμηνο του χρόνου με τάση μεγάλης αποκλιμάκωσης στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Η μέση απορρόφηση των δαπανών των υπουργείων κινείται σε μέσα επίπεδα στο 54%.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζει καθυστέρηση τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες (-10,5%) κυρίως λόγω της μη λογιστικής εισαγωγής των βεβαιωμένων εισροών ύψους 600 δισ. δρχ. από πόρους των Κοινοτικών Ταμείων.

Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2002, ο κ. Δρυς τόνισε ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκληρώνεται σήμερα -με τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο- ο κύκλος των επαφών με τα υπουργεία ενόψει της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού.

Το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου για συζήτηση στη Βουλή και μαζί του θα κατατεθεί για πρώτη φορά και το δημοσιονομικό σχέδιο για τις δαπάνες του 2003 και 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα