Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 12:13
UPD:13:55
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ελαφρώς υψηλότερα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αναζητώντας κατεύθυνση μετά το sell-off της περασμένης εβδομάδας λόγω των ανησυχιών γύρω από το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύεται οριακά 0,05%, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει μικρή άνοδο 0,08%, ο DAX καταγράφει οριακά κέρδη 0,05%, ο CAC 40 κινείται 0,1% υψηλότερα, ενώ στο -0,23% βρίσκεται ο ΙΒΕΧ 35 και στο -0,08% ο ιταλικός FTSE MIB.

Η μακροοικονομική εικόνα συνεχίζει να «βαραίνει» το κλίμα και την επενδυτική διάθεση στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η προσοχή στρέφεται στις συζητήσεις γύρω από την πρόωρη μείωση του προγράμματος τόνωσης της Fed.

Τα στοιχεία για την Παρασκευή έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 204.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Τα απροσδόκητα ισχυρά αυτά δεδομένα έστειλαν τον Dow Jones σε νέο ρεκόρ, αλλά τροφοδότησαν παράλληλα ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει στο tapering νωρίτερα.

Σε άλλες ειδήσεις, οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν  σχετικά με το περίγραμμα μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης σύμφωνα με το οποίο ένας οργανισμός που θα συνδέεται με τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αποφασίζει να κλείνει τις προβληματικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η ανάκτηση της αξιολόγησης ΑΑΑ δεν αποτελεί προτεραιότητα. Σε συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 5 την Κυριακή, είπε ότι οι αγορές αντέδρασαν, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης, παρά την υποβάθμιση την Παρασκευή από το οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Oι μετοχές της BT ενισχύονται 0,22% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πλήρωσε 897 εκατομμύρια στερλίνες για τριετή συμφωνία αποκλειστικής μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ από το 2015.

Οι μετοχές της BSkyB , η οποία μοιράζεται σήμερα τα δικαιώματα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών παιχνιδιών, υποχωρούν 9,68%, ενώ οι μετοχές του ITV , η άλλη εταιρεία κάτοχος των δικαιωμάτων μετάδοσης, σημειώνουν πτώση 0,9%.

Οι μετοχές της Lonmin ενισχύονται 6,55% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ανακάμπτωντας από τις βαριές ζημιές του περασμένου έτους.

Η Kabel Deutschland ανακοίνωσε ότι δέχτηκε νεό «χτύπημα» στην κερδοφορία της κατά το τελευταίο τρίμηνο λόγω επιβαρύνσειων που σχετίζονται με την εξαγορά από τη Vodafone. Οι μετοχές της υποχωρούν 0,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα