ΑΝΑΠΤΥΞΗ, με ρυθμό 7%, θα γνωρίσει μέχρι το 2007, η οικονομία της Λιθουανίας, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη της Ευρώπης το 2003, μετά την οικονομική βοήθεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ (3,3 δισ. δολ.) που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνδυασμό με τις ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Valdas Adamkus.
Η Λιθουανία δεν θα κάνει δημοψήφισμα για την υιοθέτηση ή όχι του ευρώ, λέει ο πρόεδρος της χώρας, Valdas Adamkus.
«Υπάρχουν ακόμη τεράστιες προοπτικές για την οικονομία της Λιθουανίας», ανέφερε ο Adamkus, 76 ετών, πρώην Αμερικανός υπήκοος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Για την επόμενη τριετία, η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 7%, χωρίς αμφιβολία».
Το πρώην κράτος της Σοβιετικής Βαλτικής, με πληθυσμό 3,5 εκατ. κατοίκων, είναι ένα από τα 10 κράτη, που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάϊο. Η οικονομία της, ύψους 18 δισ. δολ. αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 9,7%. Ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης και η οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. θα συνδράμουν στη διατήρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε χαμηλά επίπεδα, προϋπόθεση για την υιοθέτηση του ευρώ.
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, ανέφερε επίσης, ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην υιοθέτηση του ευρώ σε τρία χρόνια, μαζί με την Εσθονία και τη Σλοβενία. Στις 27 Ιουνίου, οι τρεις χώρες άρχισαν να ελέγχουν τη σταθερότητα του νομίσματος το οποίο ενδέχεται να υιοθετήσουν το συντομότερο μέσα στο 2006.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το ευρώ με μεθοδικό και ασφαλή τρόπο», είπε ο Adamkus, συμπληρώνοντας: «Οι Λιθουανοί θα συναλλάσσονται με το νόμισμα το 2007».
Η Λιθουανία ήδη πληροί τους όρους του χαμηλού ελλείμματος, του κρατικού χρέους και των επιτοκίων και είναι κοντά στον στόχο για 2,5% πληθωρισμό. Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός της υποχώρησε στο 3% έναντι 3,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Το νόμισμα της χώρας, λίτας, διαμορφώθηκε στα 3,4528 έναντι του ευρώ από τις αρχές του 2002. Πριν από οκτώ χρόνια, η ισοτιμία του είχε διαμορφωθεί στο 4,00 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.
Η Λιθουανία, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα κάνει δημοψήφισμα για την υιοθέτηση ή όχι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, κατέληξε ο πρόεδρος της χώρας.