Περιορισμένα κέρδη στο δολάριο, υποχώρηση του ευρώ

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 13:02
UPD:13:02
REUTERS/Soe Zeya Tun

Ισχυρότερα κινείται το δολάριο έναντι του γεν και του ευρώ, μετά την έκπληξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χθες, η οποία προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, στέλνοντας το ευρώ στα χαμηλά οκτώ εβδομάδων, ωστόσο τα κέρδη του αμερικάνικου νομίσματος παραμένουν περιορισμένα, εν αναμονή των στοιχείων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αργότερα μέσα στην ήμερα .

Σε περίπτωση που τα αμερικάνικα στοιχεία των θέσεων εργασίας αποδειχθούν ισχυρά, θα δώσουν  στην Federal Reserve έναν λόγο να προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων νωρίτερα από το αναμενόμενο, ιδιαίτερα και μετά από τα πολύ καλύτερα από τα εκτιμώμενα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ.

Η μείωση των μέτρων τόνωσης των ΗΠΑ θα έρθει σε έντονη αντίθεση με την διευκολυντική στάση της ΕΚΤ.. Η ΕΚΤ προχώρησε χθες στη δραστική μείωση του κόστους δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% και δήλωσε ότι θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω α επιτόκια για να στηρίξει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, σε απάντηση της απότομης πτώσης του πληθωρισμού .

Σύμφωνα με την Κάθυ Λίεν, επικεφαλής στρατηγικής FX στην BK Asset Management,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξαφανίσει πλέον οποιαδήποτε πιθανότητα ενός ράλι του ευρώ, μετά τη μείωση των επιτοκίων.

Το ευρώ υποχωρεί ελαφρώς, κατά 0,1% στο 1,3409 έναντι του δολαρίου, ενώ χθες, αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ,  υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Σεπτεμβρίου και το 1,3295.

Έναντι του γεν, το ευρώ υποχωρεί ελαφρώς στο 131,60, μετά το χαμηλό ενός μηνός που άγγιξε χθες και το  131,18.

Το δολάριο ενισχύεται 0,1% έναντι του γιέν, στο 98.15, μετά από την εκτίναξή του στο υψηλό επτά εβδομάδων χθες και το 99,41 και την ακόλουθη πτώση του στο χαμηλό μιάμιση εβδομάδας και το 97.63, σε μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας.

Οι ανοδικοί κίνδυνοι για το δολάριο είναι εξίσου υψηλοί όπως και οι καθοδικοί αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει η Κάθυ Λίεν και εξαρτώνται από τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ που θα καθορίσουν και την μελλοντική πολιτική της Fed.

              



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα