Καταγγέλλει τη συμβατική σχέση με Αλουμίνιον η ΔΕΗ

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 10:12
UPD:10:19
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την καταγγελία της συμβατικής σχέσης με την Αλουμίνιον Α.Ε. από τις 18 Νοεμβρίου 2013 αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά δεδομένου ότι οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί εγγράφως τον ορισμό του επιδιαιτητή, καθώς και των άλλων δύο διαιτητών.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου στη ΡΑΕ, η οποία επιδίκασε τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον Α.Ε. «καταφανώς κάτω του κόστους, προκαλώντας αναδρομικά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στη ΔΕΗ Α.Ε.», το δ.σ. της Επιχείρησης αποφάσισε την άμεση καταγγελία της συμβατικής σχέσης με την Αλουμίνιον με ισχύ από τις 18 Νοεμβρίου 2013 και απεστάλη χθες σχετική δήλωση – καταγγελία.

Η απόφαση του δ.σ. της ΔΕΗ έλαβε υπόψη ότι με την απόφαση της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου (2 προς 1) η ΔΕΗ πρέπει να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια την Αλουμίνιον σε τιμή κάτω του κόστους επί ζημία της Επιχείρησης καθώς και ότι η ΔΕΗ οφείλει να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που θα αποτρέπει τη ζημία των μετόχων της, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου ως βασικού μετόχου της.

Το δ.σ. της ΔΕΗ έλαβε επίσης υπόψη ότι η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ επιλεκτικά προς την Αλουμίνιον σε τιμή κάτω του κόστους συνιστά στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού. «Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πράξει οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να μην χορηγεί κρατική ενίσχυση που απαγορεύεται από το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο», καταλήγει η Επιχείρηση στην ανακοίνωσή της.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα