Και τέταρτος σύμβουλος για την πώληση της Olympic Airlines

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2004 11:03
UPD:11:23

ΤΗΝ Lazard LLC, στη λίστα του ομίλου τραπεζών, που ψάχνουν για αγοραστές της Olympic Airlines, προσέθεσε η Ελλάδα, αυξάνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει για να πουλήσει τον εθνικό της αερομεταφορέα.

Η κυβέρνηση προσκαλεί δυνητικούς αγοραστές για την αεροπορική εταιρεία, να επικοινωνήσουν με την Lazard μέσω ανακοίνωσης, που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Η Alpha Finance, η Emporiki Investment Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, είναι σύμβουλοι του κράτους από το 2002 για την πώληση της εταιρείας.

Οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες αγωνίζονται να βρουν αγοραστές για την Ολυμπιακή, καθώς η κυριότητά της από το κράτος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών, τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και τη διόγκωση των ζημιών, που κόστισαν στη χώρα περισσότερα από δύο δισ. ευρώ (2,7 δισ. δολ.) την τελευταία δεκαετία.

Η πρώτη πρόσκληση για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Olympic Airways, της μη κερδοφόρας προκατόχου της Olympic Airlines, έγινε τον Δεκέμβριο του 2000. Η εταιρεία επιβίωσε καθώς η κυβέρνηση την απήλλαξε από την καταβολή φόρων, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ενωση να οδηγήσει την Ελλάδα στα δικαστήρια πέρυσι, για παράνομες επιχορηγήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οκονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, σε συνέντευξή του, είχε πει ότι η αεροπορική εταιρεία ενδέχεται να πουληθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Η Alpha, η Emporiki και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αντικατέστησαν την Credit Suisse First Boston τον Απρίλιο του 2002, στη θέση του συμβούλου πώλησης.

Η Olympic Airlines, ανέλαβε τα δρομολόγια και τα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης Olympic Airways πριν από ένα χρόνο και συνεχίζει να πετά με το ίδιο σήμα των έξι κύκλων, που πλέκονται μεταξύ τους.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις τον περασμένο Δεκέμβριο, η Olympic Airways όφειλε μέχρι τα τέλη του 2002 στο ελληνικό κράτος το ποσόν των 273 εκατ. ευρώ (364 εκατ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα