Πάνω από τα 43 δολάρια η τιμή του αργού

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2004 14:20

ΑΝΟΔΙΚΑ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινούνται σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς η αγορά προεξοφλεί μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Πριν από τη σημερινή συνάντηση του Οργανισμού στο Κάιρο, Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήλθαν σε συμφωνία με τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ για αυστηρή συμμόρφωση με το επίσημο όριο συνολικής παραγωγής των 27 εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως. Η παραγωγή του διεθνούς οργανισμού υπερβαίνει σήμερα το επίσημο όριο κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Στις 13:38 ώρα Ελλάδος, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου είχε διαμορφωθεί στα 43,15 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 62 σεντς ή 1,46% έναντι του χθεσινού κλεισίματος.

Εν τω μεταξύ, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, εκιτμά ότι πλειάδα παραγόντων, όπως «ο καιρός, γεωπολιτικά ζητήματα, χαμηλή πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα και οικονομική αβεβαιότητα», ενδέχεται να ωθήσουν και πάλι προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Στην έκθεση Δεκεμβρίου, ο διεθνής οργανισμός χαρακτηρίζει παράλληλα «υπερβολική κατά μία έννοια» την ανησυχία ορισμένων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για την πρόσφατη σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προέβλεψε, τέλος, σημαντική επιβράδυνση, το 2005, της αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο παγκοσμίως, λόγω προβλεπόμενης μείωσης της προμήθειας της Κίνας με ντίζελ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ρυθμός με τον οποίο θα αναπτυχθεί του χρόνου η ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι 1,7%, σε σχέση με την αύξηση κατά 3,3% (ή κατά 2,63 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) που σημείωσε φέτος. Το 2003, η ζήτηση είχε αυξηθεί κατά 2,3% ή 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα