Πληθωριστικές ανησυχίες

Απρόσμενη άνοδος των τιμών παραγωγού
Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2004 00:01

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ήταν το κλίμα στη Wall Street στο τέλος της εβδομάδας, καθώς η περιορισμένη άνοδος που πυροδότησαν τα στοιχεία για τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ αντισταθμίστηκε από την απρόσμενη άνοδο των τιμών παραγωγού, η οποία προκάλεσε πληθωριστικές ανησυχίες στους κύκλους των επενδυτών.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να πιέσουν τη Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές.

Μεικτά ήταν επίσης και τα νέα από τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η πτώση της μετοχής της Delphi, μετά τις προβλέψεις της εταιρείας κατασκευής ανταλλακτικών μερών για απρόσμενες ζημίες το 2005, επισκίασε την ευφορία που προκάλεσαν τα κέρδη της General Electric, η οποία αύξησε το μέρισμά της.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αμερικανικές μετοχές ενδεχομένως να δυσκολευθούν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα και πιστεύουν ότι το προηγούμενο ράλι ήταν κυρίως αντανάκλαση των υψηλών ρυθμών αύξησης των εταιρικών κερδών τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κατέγραψαν μικρή άνοδο, στηριζόμενες από την ανάκαμψη του δολαρίου στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,4%, όμως σε εβδομαδιαία βάση έχασε 0,6% της αξίας του. Ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,6%.

«Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή αγορά παρουσιάζει καλές αποτιμήσεις, δεδομένων των ανησυχιών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων το προσεχές έτος. Βεβαίως, θα παρακολουθούμε άγρυπνα την πορεία των νομισμάτων και των εμπορευμάτων», επισημαίνει ο Κέβιν Λίλι, διαχειριστής κεφαλαίου στη Royal London Asset Management.

Την ίδια στιγμή, η αρχική άνοδος των τιμών πετρελαίου, προτού ακόμη αρχίσει η μεγάλη τους υποχώρηση από ένα έως δύο δολάρια, προσέφερε κάποιο στήριγμα στον ευρωπαϊκό πετρελαϊκό κλάδο. Η ΑΒΝ Αmro προβλέπει ότι θα συνεχιστούν οι υψηλές επιδόσεις των πετρελαϊκών μετοχών το προσεχές έτος.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei μετρίασε τις προχθεσινές ζημίες του 1,51%, κλείνοντας με πτώση 0,18%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα