Κίνα: 13% η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2004 07:36

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 13%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη φορά τον Νοέμβριο, σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, καθώς η άνοδος των μισθών, ώθησε τους καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα σε ψηφιακές κάμερες, σε εξόδους για φαγητό και στην διακόσμηση των κατοικιών τους.

Οι πωλήσεις αναρριχήθηκαν στα 496,6 δισ. γιουάν (60 δισ. δολ.) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο Πεκίνο. Οι πωλήσεις τον Οκτώβριο στην Κίνα σημείωσαν αύξηση 14,2%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 498,3 δισ. γιουάν.

Οι δαπάνες στα εστιατόρια ταχείας εστίασης KFC και στα καταστήματα με είδη κατοικίας B&Q, βοηθούν στην ανάπτυξη της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς η κυβέρνηση περιορίζει τις επενδύσεις στη βιομηχανία με στόχο τη μείωση των αποθεμάτων και των πρώτων υλών. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Κίνας Hu Jintao, προέβλεψε, ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα θα περιοριστεί σε ποσοστό της τάξης του 9% το 2004 έναντι 9,3% το προηγούμενο έτος, αποφεύγοντας αιφνίδια ύφεση στη μεγαλύτερη καταναλώτρια τσιμέντου και χάλυβα στον κόσμο.

«Η σταθερή αύξηση της κατανάλωσης θα μειώσει δραστικά την ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας, ακόμη και τώρα που οι επενδύσεις μειώνονται», ανέφερε ο Qu Hongbin, οικονομολόγος της HSBC Holdings Plc, στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτοί που χαράζουν τη νομισματική πολιτική, θέλουν αύξηση των λιανικών πωλήσεων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα